En el Tardeo Tecnològic, un format nou promogut per Espaitec acompanyat d’InnoBar, l’activitat de Beer & Business Networking del Parc, ha participat Victor A. Villagrà, de la Fundación Círculo de Tecnologies per a la Defensa i la Seguretat; Luis Hidalgo, de l’Institut Nacional de Ciberseguretat, i Juan Carlos García, responsable SOC i Country Manager España de Sofistic

Espaitec ha celebrat un Tardeo Tecnològic sobre ciberseguretat per a empreses on entitats expertes han analitzat les principals amenaces a les quals s’enfronten les companyies actualment, tendències tecnològiques i ferramentes per a evitar-les i protegir les seues infraestructures així com la capacitació necessària per a millorar l’eficàcia enfront de ciberatacs en l’àmbit empresarial.

En aquesta ocasió s’ha comptat amb la participació de Víctor A. Villagrà, membre de la Fundación Círculo de Tecnologies per a la Defensa i la Seguretat; Luis Hidalgo, membre del departament de Relacions Institucionals de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), i Juan Carlos García, responsable SOC i Country Manager Espanya de Sofistic, unitat de ciberseguretat de Cuatroochenta, empresa instal·lada en Espaitec.

Durant la presentació de la sessió, Juan Antonio Bertolín, director d’Espaitec i gerent de la la Fundació General de l’UJI, ha destacat que, «a causa del context geopolític actual i al procés de transformació digital al qual s’estan enfrontant moltes empreses, és necessari posar en relleu el paper de la ciberseguretat ja que actualment només el 8% de les menudes empreses i el 18% de les mitjanes tenen pressupost assignat per a aquesta matèria».

Principals amenaces

Per a aplicar de manera efectiva la ciberseguretat en l’empresa, és necessari conéixer quins són els principals errors que cometen les firmes en prevenció de ciberatacs. En aquest sentit, Juan Carlos García, responsable SOC i Country Manager Espanya de Sofistic, ha explicat que, a causa de l’alta complexitat tecnològica i a la fragmentació del mercat, a vegades les empreses desconeixen com invertir en les ferramentes adequades. A més, les firmes no han de delegar tota la ciberseguretat en els treballadors, ja que són susceptibles de patir atacs més personalitzats, ha explicat el ponent.

Respecte a les principals amenaces en ciberseguretat, Juan Carlos García ha assenyalat que el ransomware, un tipus de malware que impedeix als usuaris accedir al seu sistema o als seus arxius personals, continua sent el principal problema dins de les empreses. A més, altres amenaces són l’atac a la cadena de subministrament, cryptojacking, phishing email o bretxes de dades, entre altres.

Ferramentes per a protegir l’empresa

Una altra de les entitats participants ha sigut INCIBE, la labor de les quals és fomentar la confiança digital, donar suport i resposta a incidents, impulsar la indústria del sector i la innovació, desenvolupar i promocionar el talent en ciberseguretat i desenvolupar noves tecnologies.

En aquest sentit, Luis Hidalgo, membre del departament de Relacions Institucionals, ha presentat algunes de les ferramentes més eficaces que ofereix INCIBE com, per exemple, el blog Protegeix la teua Empresa així com el sistema d’avisos de seguretat al qual es poden subscriure les companyies. A més, INCIBE també posa a la disposició de les firmes un kit de conscienciació, per a comprovar l’estat de ciberseguretat en empreses, i el 017, un telèfon gratuït d’ajuda en cas de possibles ciberatacs.

Formació en ciberseguretat

Per part seua, Victor A. Villagrà, representant de la Fundación Círculo de Tecnologies per a la Defensa i la Seguretat, ha destacat quins són els aspectes clau a tindre en compte en formació en ciberseguretat. Així doncs, ha assenyalat que és imprescindible conéixer el tipus d’amenaça així com els objectius de l’atac i les conseqüències que pot desencadenar; dissenyar una política de ciberseguretat; entendre el funcionament de les tecnologies necessàries i estar al corrent del desplegament de processos i procediments, és a dir, del Centre d’Operacions de Seguretat (SOC).

Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

Presentacions