Aquest matí ha tingut lloc el fòrum Innotransfer Hàbitat Sostenible, en la inauguració han intervingut la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García, el director de l’Institut Universitari de Tecnologia Ceràmica (ITCIUTC), Enrique J. Sánchez, el director de l’Associació d’Investigació de la Indústria Ceràmica (ITCAICE), Gustavo Mallol, i el director d’Espaitec, Juan A. Bertolín.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha destacat durant la inauguració d’Hàbitat Sostenible l’aposta dels parcs científics i tecnològics de les universitats públiques, com Espaitec, per la innovació com a «estratègia per a respondre a desafiaments com la transició verda, la transformació digital i l’impuls d’un nou model econòmic basat en el coneixement».

Per altra banda, la rectora ha assenyalat que Innotransfer Hàbitat Sostenible ofereix un espai de col·laboració immillorable «per a connectar grups d’investigació, agents tecnològics i empreses que promoguen solucions innovadores per a dissenyar hàbitats més sostenibles i saludables». En aquest sentit, la rectora Eva Alcón ha subratllat que aquesta iniciativa d’I+D+i en el marc de l’hàbitat sostenible s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a dissenyar ciutats i comunitats sostenibles, promoure la salut i el benestar de les persones i afavorir l’ús d’energia assequible i no contaminant.

Empreses i Institucions participants

El fòrum Innotransfer Hàbitat Sostenible ha iniciat amb la intervenció del director de corporatiu d’innovació i tecnologia de Royo Group, César Taboas, qui ha destacat la funció del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Hàbitat Sostenible de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI). A continuació, han participat les arquitectes Irene Reig (Estudi de Disseny Carpe) i Blanca Pedrola (Bipolaire Arquitectes), els qui han compartit la seua visió en l’àmbit de l’hàbitat sostenible i el model de les ciutats resilients enfront del canvi climàtic. Isabel Rodríguez-Maribona, directora de Tecnologia en Tecnalia i vicepresidenta ECTP Presidium, ha compartit les innovacions que s’estan donant a escala europea en l’àmbit de l’hàbitat sostenible.

Innotransfer ha comptat amb la ponència de lasubdirectora general d’Innovació Ecològica en la Construcció de la Generalitat Valenciana, Margarita Vila, qui ha compartit les noves ajudes destinades al sector. En l’acte també han participat les empreses Cemex, Grupo Gimeno i Grupo Keraben juntament amb l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC). Per part de Cemex van intervindre la responsable de Responsabilitat Social Empresarial, Ruth Millán, i la gerent de Medi Ambient a Catalunya, Judith Blasco. En el cas del Grupo Gimeno, ha participat el director de projectes d’I+D+i, Javier Climent; del Grupo Keraben ha intervingut el director d’I+D+i, Luis Guaita, i finalment de l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) ha participat el coordinador de l’Àrea d’Hàbitat, Javier Mira.

Una vegada finalitzat el fòrum Innotransfer Hàbitat Sostenible, s’obri un període perquè personal investigador i empreses, a través d’una plataforma específica, plantegen les seues «Expressions d’Interés», necessitats i reptes plantejats per les empreses i solucions específiques promogudes pels grups d’investigació. Aquestes expressions d’interés permetran que els tècnics de suport a la innovació de les associacions empresarials, centres tecnològics i universitats identifiquen oportunitats de col·laboració que puguen desenvolupar-se en el marc de convocatòries de projectes.