Els dies 9 i 10 de setembre organitzem un nou taller en línia, dins del cicle Cuida’t Espaitec, un conjunt d’accions de formació i divulgació on la salut i el benestar són protagonistes. Elena Cucala va compartir amb nosaltres algunes metodologies i eines necessàries per a gestionar de manera òptima l’estrés.
En les sessions vam conéixer les diferents modalitats d’estrés, positiu o negatiu, que és necessari conéixer, els mecanismes i eines per a afrontar-ho, els hàbits saludables per a combatre-ho, i que ens ajuden a rendir més en l’àmbit personal i professional.
D’altra banda, vam aprendre sobre la importància de les emocions i la seua manera d’actuar en forma de respostes químiques i neuronals que estan implicades en com ens adaptem i vivim, existint al voltant de 600 emocions i 6 primàries: por, ira, fàstic, alegria, tristesa i sorpresa.
Com a éssers emocionals que som, hem d’aprendre a gestionar les emocions que sorgeixen constantment, sense jutjar-les com a bones o dolentes, perquè tota emoció és necessària perquè sorgeix per alguna raó, es manifesten i ens serveix per a afrontar la situació.
Estratègies per a afrontar l’estrés
Cal destacar, que en l’àmbit col·lectiu l’estrés pot deteriorar la salut de tota l’organització en termes de clima i productivitat. Per això, la millor solució és la prevenció, de manera que les persones que formen l’organització puguen afrontar els processos d’estrés comptant amb les tècniques i eines necessàries per a minimitzar el desgast.
Actualment moments de dificultats relacionades amb la gestió del temps, la conciliació, la soledat o la falta de concentració i distraccions formen part del nostre dia a dia. Estem travessant una situació on alts nivells d’estrés i ansietat són cada vegada més freqüents. Durant les dues sessions Elena Cucala va destacar els següents punts:
- Hàbits Saludables
- Suport Social
- Pla Cognitiu: Reinterpreta la situació
- Gestió del Temps
- Habilitats Socials
- Religió/Espiritualitat
- Tècniques de Relaxació
- Tècniques de Respiració
- Silenci
- Naturalesa
- Mindfullnes
Un tema important que també es va ressaltar va ser la resiliència, és a dir, millorar la nostra capacitat per a sobreposar-nos a les circumstàncies i aprendre a eixir enfortits després d’enfrontar-nos als desafiaments que ens trobem en el nostre dia a dia. Per a aconseguir-ho hem de treballar el pensament constructiu, aprenent a calmar la ment.
Les accions emmarcades dins de Cuida’t Espaitec són finançades per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana. A través de la salut, tenen com a objectiu generar benestar personal i professional entre les persones que formen part de l’ecosistema Espaitec i teixit empresarial de Castelló.