Després del desdejuni Espaitec que portava per títol, Espaitec com a Digital Innovation Hub i subvencions europees, parlem en una xicoteta entrevista amb Juan Antonio Bertolín, gerent de la Fundació General Universitat Jaume I i director de gestió d’Espaitec.

Què és un DIH?

Un Digital Innovation Hub és una entitat, sense ànim de lucre, que facilita l’accés a ajudes de la Comissió Europea per a les empreses, especialment PIMES, per a la seua transformació digital. A Europa hi ha 287 dels quals a Espanya hi ha 47 plenament operatius i en la Comunitat Valenciana 5, dels quals Espaitec és l’únic DIH a la província de Castelló.

Els DIH exerciran un paper important en el Programa Digital Europeu (DEP) per a estimular l’ús de Supercomputación, Intel·ligència Artificial, Ciberseguretat i Coneixements Digitals Avançats per part de totes les organitzacions del sector públic i de la indústria a Europa.

Què suposa per a Espaitec formar part de la Digital Innovation HUB (DIH) en la Plataforma d’Especialització Intel·ligent de la Comissió Europea?

Facilitar a les empreses vinculades al parc (al seu DIH) l’accés a ajudes europees per a la digitalització dels seus processos, la posada en marxa de projectes experimentals d’innovació baix en nou marc del Horizon Europe (nova visió de la Comissió Europea de l’H2020 per a 2021-2027) i l’estratègia europea de la digitalització de la indústria europea.

La Comissió Europea invertirà 100 milions d’euros durant 5 anys per a potencial la xarxa entre els diferents DIH europeus per a ajudar PIMES i empreses mitjanes a digitalitzar-se.

Quins beneficis pot tindre per a les empreses de Espaitec?

Accés preferent a la informació sobre convocatòries per a desenvolupar els seus projectes tecnològics en l’àmbit de la digitalització de la seua cadena de valor. A més de posar en valor una infraestructura tecnològica d’avaluació, prova i validació, escalament de projectes industrials, capacitació i acceleració de noves empreses.

I per a l’UJI i el teixit empresarial de Castelló?

Accés a fons europeus per al disseny, implementació i arrencada de projectes relatius a la digitalització empresarial a través de processos col·laboratius entre la mateixa Universitat Jaume I i el teixit empresarial en les àrees objectiu del Programa de Digitalització Europea (DEP) Supercomputació, Intel·ligència Artificial, Ciberseguretat i Coneixements Digitals Avançats

Quin tipus de convocatòries estan obertes en l’actualitat?

En l’actualitat hi ha diverses convocatòries obertes dins de les àrees especificades com a subvencionables, però s’espera que aquest tipus de convocatòries siguen constant al llarg dels pròxims anys. Per posar alguns exemples podem trobar convocatòries sobre robòtica, I4MS, programes de desenvolupament tecnològic per a PIMES…

Quin tipus d’empreses es poden beneficiar d’elles?

Qualsevol empresa xicoteta o mitjana connectada a un DIH que es trobe en un procés de digitalització de la seua cadena de valor.
L’aposta de la UE pels DIH sembla clara però, quin tipus d’accions i plans concrets té la UE amb els DIH?

D’una banda, potenciar la connectivitat entre tots els DIH europeus a través de paquets d’ajuda (100 milions anuals durant 5 anys).

D’altra banda, de cara al nou Horizon Europe (el nou programa del 2021-2027 que succeeix al Horizon 2020) pretén donar suport a experiments de transformació digital altament innovadors en el sector empresarial.

Dotar d’equipament, programari, eines, recursos humans qualificats, bosses de viatge per a les empreses que vulguen treballar amb uns altres hubs.