Sayobo usa intel·ligència artificial per a millorar l’accessibilitat digital

Més de 253 milions de persones tenen discapacitat visual en el món. Amb l’objectiu de millorar la seua accessibilitat als entorns digitals i facilitar la seua autogestió online, l’empreses de Espaitec SemanticBots ha desenvolupat Sayobo. Es tracta del primer chatbot capaç d’integrar-se fàcilment en qualsevol pàgina web, app o altres canals digitals d’empreses i organitzacions per a comunicar-se amb els seus clients o usuaris, fent-los més accessibles per a persones amb discapacitats visuals.

Sayobo ha sigut dissenyat per a contestar en diferents idiomes, tant per veu com per xat. També s’adapta a les necessitats de cada persona a mesura que s’utilitza per a fer-ho més útil a l’hora d’oferir informació o gestionar tasques des de canals digitals.

Àmplia experiència en el desenvolupament de chatbots

Semanticbots és una start-up creada a l´Universitat Jaume I que compta amb gran experiència en el desenvolupament de plataformes conversacionals (chatbots) amb intel·ligència artificial. El sistema de Sayobo, desenvolupat íntegrament per un equip d’investigació universitari, permet que les capes de personalització, la implementació de noves característiques i les integracions siguen més senzilles que en altres sistemes del mercat. Una qüestió molt valorada per les empreses i institucions a l’hora d’implantar aquest tipus d’eines en els seus processos de transformació digital.

Ismael Sanz, expert en Intel·ligència Artificial i investigador del grup de Bases del Coneixement Temporal de l’UJI i CIO de Sayobo, assegura que «les innovacions que estem creant serviran per a facilitar l’accés a la informació digital a milions de persones. Des del principi va ser un repte que vam acollir amb il·lusió dins de l’empresa, especialment quan descobrim de primera mà els obstacles digitals als quals s’enfrontaven persones com Marcos o Fidel. Tots dos són afiliats a l’ONCE als qui podíem aportar solucions amb la nostra tecnologia i coneixements. Continuarem treballant i col·laborant amb aquestes persones i associacions per a adaptar-nos molt més a les seues necessitats».

El disseny de l’experiència d’usuari de Sayobo l’està realitzant l’empresa de desenvolupament web i màrqueting AticSoft. El seu CEO Carlos Sánchez ha destacat que «Hui dia a les empreses i institucions no sols els n’hi ha prou amb tindre una web, sinó que el contingut digital ha d’estar personalitzat i ser accessible per a tots els públics. Per això les millores que posseeix el chatbot de Sayobo facilitaran enormement aquesta labor a les empreses».

«La cinquena revolució industrial ve centrada en la intel·ligència artificial i sens dubte aquest és un clar exemple de com l’ús d’aquesta tecnologia pot beneficiar i ser útil tant per a les persones com per a les empreses» Hugo Ferrer, CEO de Sayobo.

Experiència d’innovació responsable

El desenvolupament de Sayobo va sorgir arran de la participació de SemanticBots en el projecte «Cap a una innovació responsable: Els parcs científics com a motor de canvi», desenvolupat per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació del Servei de Comunicació de la Universitat Jaume I, en el qual es buscava promoure la Investigació i Innovació Responsables a través de la participació i el diàleg amb els diferents grups d’interés perquè els processos d’innovació i els resultats siguen sostenibles, desitjables i acceptables.

Així, SemanticBots va decidir començar una investigació sobre quines solucions i eines estaven a la disposició de les persones amb discapacitats visuals quan busquen informació o realitzen gestions a través dels canals digitals d’empreses i institucions. Durant aqueixa investigació es va poder conéixer de primera mà els problemes als quals s’enfronten diàriament les persones amb discapacitat visual gràcies a la col·laboració i els coneixements aportats tant per professors de tiflotecnología d’ONCE Castelló i València, com de persones amb discapacitats visuals de Castelló i Gandia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que en el món hi ha 253 milions de persones amb discapacitat visual. D’ells, 36 milions de cecs i 217 milions amb una discapacitat moderada o greu. A Espanya, més d’un milió i mig de persones pateixen baixa visió i a Europa hi ha altres 9 milions de casos. A més d’això els experts vaticinen que el nombre de persones amb baixa visió podria triplicar-se abans de 2050, per la qual cosa solucions com Sayobo poden facilitar molt la vida d’aquestes persones a l’hora de consultar informació, realitzar compres o reserves, o realitzar qualsevol tipus de gestió des de diferents dispositius mòbils a través d’Internet.