Foodration4all, empresa vinculada a Espaitec i guanyadors de la primera edició del programa d’emprenedoria social UJI Emprèn OnSocial, promou el projecte «Nadie Sin Su Ración Diaria», una iniciativa innovadora de consciència social que digitalitza el procés actual de donacions d’aliments. «Nadie Sin Su Ración Diaria» ha signat un conveni amb la Federació Espanyola de Banc d’Aliments (FESBAL), i els seus 54 bancs d’aliments associats, per a expandir el seu sistema digital de donacions en l’àmbit nacional. Amb el que la startup tecnològica d’impacte social ha activat la seua aplicació mòbil en tota la península i ha instal·lat de manera física tòtems (màquines de donacions) a les províncies de València, Alacant, Múrcia i Còrdova; a més de Castelló, ciutat d’origen i pilot del projecte.

Els fundadors de Foodratio4allKilian Zaragozá i Josevi Villarroig, van iniciar el disseny del projecte fa quatre anys, gràcies a la seua participació en el programa d’emprenedoria social de la Universitat Jaume I (UJI Emprèn OnSocial), posant-ho en funcionament l’agost de 2020. En els sis primers mesos de vida del projecte s’ha aconseguit recaptar prop de 100.000 €, amb una mitjana de donació per persona entorn als 20 euros, a través de l’app i dos tòtems en supermercats. Segons explica el CEO de Foodration4all, Killian Zaragozá, «Un dels components socials més sòlids integrats en el projecte és el compromís amb el benestar social mitjançant la implementació de mesures per a combatre el canvi climàtic. Amb el procés de donació digital i les targetes moneder, es pretén disminuir tones de CO₂, delimitant els canals de distribució dels aliments que arriben a les persones més desfavorides, a més, es busca que els Beneficiaris puguen adquirir els aliments sota les seues necessitats».

Nadie Sin Su Ración Diaria

L’app mòbil permet realitzar una donació ràpidament, on i quan vulga l’usuari, els 365 dies de l’any. Al mateix temps, els tòtems instal·lats en els supermercats serveixen per a reforçar tant la quantitat de donacions, com el coneixement i difusió del sistema i canvi digital sobretot en grups de major rang d’edat, menys familiaritzats amb les noves tecnologies; permetent-los fer les donacions de manera presencial en les diferents cadenes de supermercats adherides al projecte.

El funcionament de totes dues vies de donació és senzill, les donacions efectuades a través de l’app arriben de manera íntegra a la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL), qui reparteix les targetes moneder als bancs d’aliments associats de les províncies on s’hagen realitzat les donacions. D’altra banda, els tòtems permeten que els donatius recaptats siguen administrats pel banc d’aliments de cada província. A més de la ruptura estacional del sistema de donacions físiques i l’agilitat del procés, aquest sistema afavoreix la igualtat d’oportunitats i inclusió social, en garantir l’accés dels beneficiaris a aliments i productes de primera necessitat.

Cal destacar que l’eina a més de facilitar l’obtenció del certificat de desgravació fiscal per les donacions, permet que el procés siga completament transparent a través de la tecnologia blockchain; aportant el registre de la traçabilitat de les donacions per a conéixer el seu destí.

L’objectiu principal del projecte «Nadie Sin Su Ración Diaria» és créixer de manera progressiva, incloent-hi a dos nous bancs d’aliments mensualment i continuar col·laborant amb els 54 bancs d’aliments associats a FESBAL. Els promotors de la iniciativa aspiren a multiplicar per 15 la capacitat de recaptació, segons xifres obtingudes en els sis mesos de prova pilot, gràcies a ser un sistema hàbil els 365 dies de l’any.