FACSA i SemanticBots, signatures vinculades a Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló, s’han unit per a implementar el chatbot Sayobo de la tecnològica castellonenca en el projecte TRACKER de la companyia de Grupo Gimeno

FACSA ha desenvolupat TRACKER, una innovadora plataforma de vigilància mediambiental que ajuda a combatre les situacions d’emergència epidemiològica, com la recent pandèmia per Covid-19. Aquesta plataforma combina indicadors de monitoratge clínic de SARS-CoV-2, basats en mesuraments indirectes a través de les aigües residuals, juntament amb indicadors d’epidemiologia i algorismes predictius basats en dades de mobilitat, socioeconòmics i meteorològics per a facilitar la gestió a les autoritats sanitàries, administracions públiques i entitats privades.

Un dels objectius complementaris que persegueix aquest projecte és millorar l’accessibilitat i la usabilitat de les dades i informació que proveeix als usuaris l’eina TRACKER. Per això, es va estimar oportú per part de l’equip tecnològic de FACSA, que una bona opció per a aconseguir aquesta millora seria la incorporació d’un chatbot, desenvolupat amb la plataforma Sayobo, de la spin-off SemanticBots de la Universitat Jaume I de Castelló, cofundada per investigadors experts en intel·ligència artificial del Grup de Bases de Coneixement Temporal (TKBG) d’aquesta mateixa universitat.

El chatbot KII de TRACKER

Aquest chatbot denominat KII complementa a TRACKER, convertint-se en una plataforma digital habilitadora que facilita la consulta en llenguatge natural de les dades relatives al SARS-CoV-2 en les aigües residuals que s’inclouen en la plataforma desenvolupada per FACSA, així com altres consultes sobre el projecte, i les variables relacionades amb la detecció o la predicció de la presència de restes del virus de la Covid-19 en aigües.

KII està adaptat per a poder consultar-se tant anglés com en castellà, donant resposta a més de 100 consultes en la seua base de coneixement inicial. En el disseny i desenvolupament d’aquesta base de coneixement inicial van participar diferents grups de persones relacionats amb el projecte. D’una banda, s’han inclòs els coneixements en forma de faqs dels tècnics que han desenvolupat la plataforma TRACKER, així com els d’altres equips de FACSA que van participar en el testatge de l’eina per a ajudar a aportar més informació que poguera adaptar-se als usuaris.

Workshop amb experts en epidemiologia d’aigües residuals

D’altra banda, durant el seu desenvolupament es va realitzar un workshop amb experts en epidemiologia de les aigües residuals per a revisar altres possibles consultes i dades que podria subministrar tant l’eina com el chatbot. En aquesta trobada van participar diferents grups de la Universitat Jaume I de l’Àrea d’Epidemiologia i Salut Pública (UJI), Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (UJI) i el Grup Microbi: Microbiologia dels patògens oportunistes i el seu impacte en la salut humana (UJI). L’origen d’aquesta col·laboració multidisciplinària va ser arran del projecte de la conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, coordinat per Félix Javier Hernández Hernández, de l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües, que va transcórrer en 2020 des de l’inici de la pandèmia per Covid-19.

Igual que la plataforma TRACKER, el chatbot anirà també evolucionant amb ella, perquè puguen adaptar-se cada vegada més a les necessitats d’informació dels diferents tipus de clients o usuaris. La plataforma Sayobo permet d’una manera senzilla que puguen incloure’s noves consultes relacionades amb altres variables, o preguntes i respostes detectades a través de les interaccions dels usuaris amb el chatbot, permetent als administradors transformar-les en nou coneixement del sistema d’intel·ligència artificial.

Aquest projecte innovador ha sigut finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon 2020 INNO4COV-19, sent l’únic l’enfocament del qual està relacionat amb la categoria de la vigilància mediambiental. En l’actualitat, s’ha preparat tota la plataforma TRACKER i el chatbot perquè puga ser aplicable en altres municipis de la Unió Europea, facilitant i millorant l’accés a la informació respecte a altres accions contra la Covid-19 i situacions d’emergència epidemiològiques similars futures.