La Universitat Jaume I consolida l’estratègia per a convertir Espaitec en un connector tecnològic i d’innovació entre la Universitat, el teixit empresarial, les administracions públiques i la societat per a afrontar l’actual crisi des d’una perspectiva col·laborativa, segons va detallar ahir la rectora Eva Alcón, qui va acompanyar al conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Ocupació, Rafael Climent, en una visita al Parc Científic i Tecnològic de l’UJI. La visita també va comptar amb la participació del vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis; la directora general d’Internacionalització, María Dolores Parra; el vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria, David Cabedo, i el director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín.
Alcón va subratllar que «la innovació i la tecnologia són dos instruments estratègics per a superar la crisi econòmica que deixa la pandèmia i afrontar amb garanties un futur marcat per la transformació digital, la transició verda i un nou model econòmic basat en el coneixement. Espaitec, per tant, té un paper clau per a potenciar el seu paper com “hub” tecnològic de referència en l’àrea d’influència de l’UJI».
Per part seua, el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, va assenyalar que els parcs científics són «vivers d’innovació on es creen i maduren projectes de base científica i tecnològica». «La innovació –ha afegit Climent– és la millor estratègia de creixement i competitivitat empresarial i els parcs científics són clau en la transferència de la innovació de les universitats a les empreses». En aquest sentit, el responsable d’Economia va ressaltar que en 2021 el seu departament, a través de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), destinarà un 11% més de pressupost (167 milions d’euros) per a impulsar la innovació amb especial atenció a la transferència de coneixement, la digitalització, la investigació i el desenvolupament tecnològic.
La visita institucional va començar amb una presentació d’Espaitec a càrrec del seu director, Juan Antonio Bertolín, qui va explicar l’aposta per situar-se com a element facilitador entre emprenedors, empreses tecnològiques, el sistema universitari i la innovació. Bertolín també va ser l’encarregat de guiar la visita al FabLab, un laboratori centrat en el disseny de prototips que es va impulsar amb una subvenció inicial de l’IVACE.
També es va presentar al conseller la spin–off de l’UJI, SemanticBots, una empresa dedicada al disseny i desenvolupament de plataformes conversacionals basades en chatbots amb intel·ligència artificial. El CEO, Hugo Ferrer, també va destacar que SemanticBots va desenvolupar Sayobo, el primer chatbot inclusiu adaptat a persones amb problemes de visió amb l’objectiu de facilitar l’accés a la informació i els tràmits digitals a les persones amb alguna mena de discapacitat visual.
Posteriorment, es van desplaçar fins a les zones de treball d’UJI MotorSport i UJI Racing Team on van poder conéixer les singularitats d’aquests projectes desenvolupats per estudiantat de l’UJI (un cotxe i una motocicleta de competició, elèctrica en el cas de la moto), a càrrec de Miguel Tamaral i Ángela Berlanga, acompanyats del supervisor de Formula Student, Javier Andrés i Raúl Soriano, respectivament.
Finalment, van visitar les instal·lacions de l’empresa Biòtica, especialitzada en la realització de tests ràpids de legionel·la, on van ser rebuts per la CEO de l’empresa, Inmaculada Solís, i el director d’I+D+i, Guillermo Rodríguez. La rectora de la Universitat Jaume I va agrair al conseller la seua visita a Espaitec i li ha traslladat la voluntat d’enfortir la col·laboració amb la Conselleria per a continuar impulsant projectes innovadors i de base tecnològica que multipliquen les oportunitats del territori i del seu teixit productiu.