L’Ajuntament de Morella és reconegut com Best Tourism Village de l’Organització Mundial del Turisme (UNWTO), comptant amb projectes de digitalització sostenible com Ivana, projecte que ha liderat la spin-off de la Universitat Jaume I de Castelló SemanticBots i creat a través de la plataforma Maridatge Tecnològic d’Espaitec

El prestigiós periòdic britànic The Times ha publicat una llista amb els quals, al seu judici, són els 20 pobles més bonics d’Espanya, i entre ells està el municipi castellonenc de Morella. Aquesta destinació turística intel·ligent, que forma part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana i d’Espanya va ser a més reconegut per l’Organització Mundial del Turisme (UNTWO) com una de les 2 úniques «Best Tourism Villages» d’Espanya, juntament amb la localitat navarresa de Lekumberri. Morella va ser seleccionada entre més de 170 candidatures de 75 països, una clara demostració dels seus destacats valors i accions cap al turisme sostenible. El projecte de «Best Tourism Villages» té diferents objectius amb les persones del territori, la prosperitat d’aquest i la sostenibilitat. Alguns d’aquests objectius tenen a veure directament amb la millora de la connectivitat, les infraestructures, l’impuls de la innovació i l’una digitalització més sostenible del municipi.

Per a aconseguir aquesta sostenibilitat tecnològica i social relacionada amb la digitalització, des de les regidories de cooperació i de turisme van decidir apostar en 2020 per la implantació d’un xatbot desenvolupat amb la plataforma d’intel·ligència artificial inclusiva Sayobo, una tecnologia de SemanticBots, firma vinculada a Espaitec. El projecte desenvolupat per a Morella Turística s’ha dut a terme en col·laboració amb els tècnics de turisme del municipi, Creu Roja Castelló i Obra Social La Caixa, gestionant el projecte a través de la plataforma Maridatge Tecnològic, iniciativa d’Espaitec que aporta solucions innovadores a desafiaments tecnològics de les empreses i entitats de la província de Castelló.

Aquest projecte va ser presentat en el «II Congrés Internacional d’Accessibilitat en Destinacions Turístiques Intel·ligents (TUR4All)» i en la «Fira Internacional de Destinacions Turístiques Intel·ligents (FIDI)», en els àmbits de l’accessibilitat digital, tecnologia i sostenibilitat. Ivana, que és el nom del xatbot turístic inclusiu desenvolupat per SemanticBots per a Morella, ofereix beneficis per a tots, incloent a aquells turistes amb discapacitat i persones majors. Entre aquests beneficis s’enumeren la fàcil accessibilitat i usabilitat de la informació digital de la destinació turística, acostant als turistes els serveis i productes que aquest ofereix, aconseguint millorar la seua experiència en el destí, una major adaptació a les seues necessitats, i facilitant d’una manera global l’accés a tota l’oferta turística.

Un dels principals reptes de les destinacions turístiques i de la societat és la transformació digital, la qual pot aconseguir-se aplicant sistemes d’intel·ligència artificial més inclusius, com els implantats amb la plataforma Sayobo. Tant en l’àmbit nacional com internacional hi ha moltes propostes i bones pràctiques per a aconseguir una digitalització sostenible per a les destinacions turístiques intel·ligents. Des de Segittur, entitat que ocupa la secretaria tècnica de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, es va elaborar una guia de bones pràctiques sobre digitalització, tenint en compte l’aplicació de diferents tecnologies en 56 destins de tot el món.

La guia de bones pràctiques sobre digitalització de Segittur serveix d’exemple a altres destinacions turístiques per a identificar possibles solucions que puguen implantar per a millorar la seua competitivitat i la qualitat dels seus serveis, com és el cas dels projectes que ha implantat SemanticBots en les destinacions turístiques de Morella, Vinaròs i Santa Pola. Aquests xatbots ofereixen solucions en els àmbits de l’accessibilitat i la transformació digital per als destins, mitjançant l’aplicació de sistemes d’intel·ligència artificial i big data desenvolupats per l’equip d’investigadors de l’empresa. El document pot consultar-se en les 50 Bones pràctiques digitals per a una nova generació de destins.

Maridatge Tecnològic

L’objectiu de la plataforma Maridatge Tecnològic és acostar les necessitats i desafiaments d’empreses, entitats i autònoms de l’àrea d’influència de la Universitat Jaume I de Castelló a la resta de companyies vinculades a algun parc de l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE), que actualment alberga prop de 8.000 firmes amb un alt perfil innovador. Aquesta iniciativa gratuïta impulsada per Espaitec pretén incorporar el talent d’innovació i tecnològic en la resolució de les necessitats empresarials.

SemanticBots i la plataforma inclusiva SayObo

SemanticBots és una empresa spin-off creada a la Universitat Jaume I de Castelló, dedicada al disseny i desenvolupament de plataformes conversacionals inclusives basades en xatbots amb Intel·ligència Artificial. Les aplicacions d’aquestes plataformes són molt diverses, i van des del smart cities, destinacions turístiques intel·ligents, atenció a la ciutadania, educació, la Indústria 4.0, fins a l’assistència i relació amb els clients. La seua tecnologia s’adapta a cada client, i està orientada a millorar la comunicació digital per als usuaris, fent costat als organismes i empreses en la digitalització i escalabilitat dels seus serveis. Els productes i serveis que ofereixen estan basats en els resultats d’anys d’investigació que atresora el seu equip, professionals altament qualificats i amb gran experiència en tecnologies i sistemes d’informació.

Sayobo va ser dissenyat per SemanticBots gràcies a la col·laboració amb persones amb discapacitat del grup d’investigació TKGB (Grup de Bases de Coneixement Temporal) de la Universitat Jaume I de Castelló, professionals experts en Intel·ligència Artificial (IA) i Big Data, i persones especialitzades en el desenvolupament de plataformes conversacionals (xatbots) basades en IA inclusiva. Sayobo és una plataforma de desenvolupament de xatbots inclusius adaptada també per a persones amb discapacitats visuals i persones majors, el principal objectiu de les quals és facilitar l’accés a la informació i als tràmits digitals de les organitzacions, tant públiques com privades. El sistema d’Intel·ligència Artificial inclusiu habilita el text escrit a les característiques requerides per l’usuari, creant una interfície específica a l’instant i contestant en diferents idiomes. A més evoluciona la seua base de coneixement adaptant-se als usuaris a mesura que interactua amb ells.

La plataforma Sayobo s’ha convertit en una gran aliada per a la societat, sent una eina innovadora d’Intel·ligència Artificial que permet reduir la bretxa digital que afecta milions de persones en el món. L’equip de SemanticBots està desenvolupant amb la seua plataforma projectes per a destinacions turístiques intel·ligents, Smart Cities, administracions públiques, educació i salut, entre altres. L’empresa va rebre enguany els premis «Ciència i Investigació» i «Premi al Bé Social», per part d’Onda Cero Castelló i de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial ACIA).