Les persones assistents han conegut la importància de prendre consciència de les emocions i diverses ferramentes per a augmentar la gestió emocional

Espaitec ha celebrat el seu segon taller presencial emmarcat dins del cicle Cuida’t Espaitec. En aquest sentit, el psicòleg, formador i conferenciant Kike Algora ha sigut l’encarregat d’impartir la sessió la finalitat de la qual ha sigut abordar com influeixen les emocions en les habilitats cognitives i, en conseqüència, en la productivitat i en la relació amb les persones en l’entorn laboral.

Com afecten les emocions a les habilitats cognitives

Segons ha explicat Algora, les emocions poden impactar en diverses habilitats com l’escolta, la capacitat de somriure i parar atenció, la paciència, el maneig del conflicte, la flexibilitat i la col·laboració amb altres persones. Per això, és imprescindible conéixer ferramentes per a potenciar la intel·ligència emocional i millorar les habilitats comunicatives interpersonals per a incrementar la capacitat d’escolta i empatia.

Tipus d’emocions

Per a conéixer quins són els tipus d’emocions, el ponent ha explicat que, a diferència del sentiment, que és un efecte més racional i durador, l’emoció és una alteració de l’ànim efímera.

Respecte a la mena d’emocions, actualment hi ha definides més de 500. No obstant això, seguint la teoria del psicòleg Paul Ekman, Algora ha definit com a emocions bàsiques l’alegria, la tristesa, la ira, el fàstic i la por i, a més, ha explicat que no existeixen emocions bones i dolentes, sinó positives, negatives o ambigües depenent d’en quin grau produeixen benestar. 

Segrest de l’amígdala

D’altra banda, Algora ha introduït el terme “segreste de l’amígdala”, encunyat pel psicòleg Daniel Goleman, el qual descriu un conjunt de respostes emocionals immediates que no són proporcionals a l’estímul real i que desencadenen reaccions desmesurades. Per a evitar efectes adversos produïts per aquesta reacció és imprescindible ser conscient de què està ocorrent i aconseguir temps per a reduir el nivell d’estrés i manar el senyal correcte al neocòrtex.

Cuida’t Espaitec

A través del cicle Cuida’t Espaitec, un cicle de conferències i tallers destinat a les persones que formen part de l’ecosistema innovador i tecnològic de la Universitat Jaume I i del teixit empresarial de Castelló, Espaitec aferma la seua aposta per enfortir el benestar i la salut del personal laboral de les seues empreses, afavorint un clima laboral positiu i productiu. Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.