Innotransfer Hàbitat Sostenible és coordinat per Espaitec i promogut per la Xarxa de Parcs Científics de la Comunitat Valenciana (rePCV), i compta amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI)

Aquest matí ha tingut lloc el primer dels tres seminaris virtuals programats del fòrum Innotransfer Hàbitat Sostenible, en què la transició energètica en la fabricació de materials de construcció amb l’hidrogen verd com a recurs energètic clau de futur ha sigut la protagonista. El vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis, ha inaugurat la jornada. Lancis ha destacat que el fòrum Innotransfer «és una iniciativa de cooperació entre l’àmbit científic i industrial que durant 2020 va reunir més de 1.100 agents tecnològics i d’innovació, rebent més de 235 expressions d’interés d’empreses relacionades amb l’Automoció i Mobilitat Sostenible, Agroalimentació, Hàbitat Sostenible, Salut i Tecnologies Habilitadores». També ha afegit que «a través d’aquestes jornades, en l’àmbit de l’hàbitat sostenible es generaran oportunitats de col·laboració i es presentaran sinergies entre el món científic i el món empresarial».

La primera de les ponències ha sigut a càrrec del CEO de Kerajet, José Vicente Tomás, qui ha subratllat la importància de la transició energètica en la fabricació de materials de construcció. A continuació, els investigadors de l’Institute of Advanced Materials (INAM) de l’UJI, Sixto Giménez i José Mata, han centrat les seues ponències en l’hidrogen verd i els nous desenvolupaments d’electròlisis per a un hàbitat sostenible a un cost competitiu; al costat de l’emmagatzematge de l’hidrogen usant líquids orgànics i destacant que és un recurs fonamental per a la utilització de les energies renovables.

La sessió en línia ha avançat amb la ponència del CEO de Ceracasa, Carlos Cabrera, qui ha ressaltat les característiques principals del producte Bionictile®, peces de porcellana descontaminants que prioritzen la sostenibilitat. Seguidament l’arquitecte de l’àrea hàbitat de l’ Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE), Jorge Corrales, ha detallat el projecte CERBUILD, el qual té per objectiu la incorporació i l’adaptació del sector ceràmic al procés industrialitzat de la construcció i el desenvolupament de sistemes que complisquen amb els requisits, incloent-hi la seua integració en les metodologies de treball actuals en l’arquitectura i l’urbanisme (BIM).

Per a concloure el seminaris virtual el gerent de la Fundació General de l’UJI i director d’Espaitec, Juan A. Bertolín, qui ha moderat la sessió i presentat la plataforma Innotransfer per als reptes sobre Hàbitat Sostenible 2021, amb la qual s’obri un període perquè personal investigador i el sector empresarial plantegen els seus «reptes» i les solucions específiques promogudes pels grups d’investigació. A partir d’això els tècnics de suport a la innovació de les associacions empresarials, centres tecnològics i universitats identificaran les oportunitats de col·laboració que puguen desenvolupar-se en el marc de convocatòries de projectes.

INNOTRANSFER

Innotransfer és una iniciativa multisectorial d’innovació oberta i gestió col·lectiva que té com a fi promoure la transferència de coneixement i tecnologia, desenvolupada pels parcs científics i tecnològics de la Comunitat Valenciana, a l’ecosistema empresarial del nostre territori en sectors econòmics clau com a Automoció i Mobilitat Sostenible, Agroalimentació, Hàbitat Sostenible, Salut i Tecnologies Habilitadores.

Les principals associacions empresarials, les universitats públiques valencianes i la xarxa d’red de Instituts Tecnològics REDIT participen en el fòrum Innotransfer, el qual és finançat per l’ Agència Valenciana de la Innovació (AVI). Aquesta iniciativa aposta per fomentar el diàleg entre investigadors i empreses de la Comunitat Valenciana a través de l’acció catalitzadora de les estructures intermèdies de l’ecosistema públic-privat d’investigació i de l’ecosistema empresarial valencià.