El webinar organitzat per Espaitec i Diputació ha posat l’accent a implementar les tecnologies en el sector primari de manera senzilla i amable amb el territori perquè siguen efectives.
Quasi un centenar de persones es van inscriure en el seminari en línia «Traçabilitat en el sector primari», un esdeveniment organitzat per l’Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I i la Diputació de Castelló dins del programa d’innovació empresarial Castelló Global Program.
El webinar ha comptat amb la participació de David Torres, director general de Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, qui ha destacat que l’administració ha de tindre les orelles ben obertes a aquesta mena de tecnologies per a innovar en un sector tan rellevant a la Comunitat Valenciana.
Torres ha compartit algunes de les dificultats amb les quals es troben com a administració per a implementar aquestes tecnologies en un sector tradicional i familiar, entre les quals ha ressaltat «el lent ritme de l’administració enfront d’aquesta mena de transformacions digitals i la importància de començar a abonar el sector agrari i ramader perquè la penetració d’aquestes tecnologies siga entesa, senzilla i amable amb el territori. És un repte molt gran però necessari que el sector ha de considerar a mitjà termini», ha afirmat. Durant la seua intervenció també ha explicat alguns dels projectes desenvolupats per la Generalitat com «Molt de Gust», la marca de productes ecològics de la Comunitat Valenciana.
Lledó Novo, responsable tècnic del Departament de Desenvolupament Rural de la Diputació de Castelló, ha subscrit les dificultats esmentades des de la Generalitat, i ha destacat la labor de l’administració provincial per a adaptar-se a les necessitats dels productors locals, sense oblidar que han de pivotar la seua gestió cap a nous models on les tecnologies tinguen més protagonisme. «Des de la Diputació ens agradaria promoure la implementació de tecnologies com blockchain per a aportar agilitat i transparència, però escoltant a les empreses i als productors, ens trobem amb altres prioritats», ha assegurat. També ha explicat l’evolució del programa «Castelló Ruta de Sabor», on s’ha realitzat un sistema de traçabilitat inversa.
Des de la Universitat de Granada Paco Luís Benítez, consultor en governança i gestió del canvi digital per al desenvolupament d’entorns intel·ligents, ha donat una visió general del blockchain aplicat a la transformació dels territoris, en la qual ha destacat que encara s’està en una fase incipient de la tecnologia que, no obstant això, ja resulta crucial a l’hora de garantir la transparència en tots els àmbits d’activitat econòmica. «L’ús del blockchain porta associat l’aparició d’un conjunt de solucions que poden canviar dràsticament la forma en la qual gestionem l’entorn. Una governança descentralitzada i transparent basada en l’organització intel·ligent de tots els agents que intervenen en la cadena, dirigint-nos cap a un sistema de gestió col·laboratiu i lineal. Això implica un canvi cultura i de percepció, tant per a empreses com administració pública, on desaprendre per a aprendre nous processos. Aquest és un dels principals reptes que trobem a l’hora de començar la transformació digital del sector», ha assegurat.
Benítez també ha destacat que tecnologies com el big data han de portar cap a models prescriptius que indiquen què fer a partir de les dades, d’ací la importància de certificar la dada en origen. «Ací el blockchain juga de nou un paper important, transformant internet gràcies la seua capacitat per a donar valor a una certa informació de tota la que ens envolta, blockchain entesa com a premissa per a garantir el valor afegit de la informació que es genera online», ha explicat.
El webinar ha finalitzat amb dos casos d’èxit, empreses valencianes que ja estan aplicant tot tipus de tecnologies en el sector primari. Des de Vinaròs Ivan Forner ha presentat Aviar Tecnològica, una firma que desenvolupa sistemes electrònics i programació industrial per a explotacions avícoles que compta amb diverses patents. Durant la seua intervenció, Forner ha destacat la capacitat de la tecnologia per a millorar processos i ha remarcat la importància de les dades per a prendre decisions ràpides en situacions de crisis. En la seua intervenció s’han presentat alguns dels desenvolupaments realitzats especialitzats en bioseguretat per al sector avícola.
Pablo Rodrigo ha presentat Trazable, una empresa de València que desenvolupa traçabilitat d’aliments des del camp fins al punt de venda. A través del control de tota la cadena, s’eviten errors en el sistema de qualitat que poden suposar un estalvi de costos d’entre un 35% i un 50%. Rodrigo ha posat l’accent en un nou model empresarial on el paradigma cost-valor ha canviat cap a la competitivitat del risc. Ací, garantir la resiliència en les cadenes de subministrament és crucial, d’ací la importància de recopilar dades per a millorar la presa de decisions i prediccions. Finalment, ha ressaltat la transparència com a palanca de compra. A l’hora de convéncer i fidelizar als clients, la confiança generada pel blockchain pot augmentar les vendes entre l’1% i el 3%.