L’esdeveniment s’ha celebrat simultàniament en 13 universitats i centres de recerca espanyols

El Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I de Castelló ha sigut seu del Global ImasT, un esdeveniment celebrat simultàniament en tretze províncies espanyoles amb l’objectiu de servir de fòrum de debat i coneixement sobre l’estat de la innovació, la transferència i l’emprenedoria en l’àmbit nacional.

En la Universitat Jaume I el tema central ha sigut les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). L’acte d’obertura ha sigut a càrrec de Jesús Lancis, vicerector de Recerca i Doctorat de l’UJI, i Paco Negre, director general d’Espaitec, els quals han destacat la trajectòria de l’UJI i la seua aposta per les TIC des dels seus orígens, fent referència a grups de recerca d’excel·lència i empreses d’Espaitec, on quasi el 50% de les signatures instal·lades i vinculades estan relacionades amb aquest àrea de coneixement de gran impacte econòmic.

La primera sessió local ha comptat amb la participació del vicerector Jesús Lancis; el vicepresident executiu del Consell Valencià de la Innovació, Andrés García Reche, i del soci fundador de Soluciones Cuatroochenta, Sergio Aguado. Durant la sessió s’ha debatut sobre com es transfereixen els resultats de recerca generats a l’UJI a la resta de la societat, posant especial atenció a si els resultats generats responen suficientment als problemes i necessitats de les empreses i la societat.

En aquesta línia Jesús Lancis ha destacat el saber fer de l’UJI transferint coneixement en el sector ceràmic, reconeixent la dificultat per a arribar a un altre tipus de sectors amb menys presència en el teixit industrial de la província. Per la seua banda, Andrés García Reche ha remarcat el paper que jugarà l’Agència Valenciana de la Innovació, convertint-se en el mecanisme que servirà de nexe d’unió entre govern, empreses, universitats i societat. Així, ha explicat que serà l’agència que conjumine esforços per a generar valor afegit i canviar el model productiu autonòmic per a fer que la inversió en R+D arribe al sistema productiu. Per a finalitzar, Sergio Aguado ha posat de manifest la dificultat que tenen les empreses innovadores per a identificar talent que responga a les necessitats reals del mercat, plantejant com a solució realitzar una oferta de màsters propis adaptats a la demanda de les empreses i les tendències del moment.

La segona sessió local s’ha centrat en el mercat, finançament i coneixement. En ella han participat Ignacio Llopis, soci fundador de IoTsens; Marta Emerson,vicepresidenta de Scaale Group i directora de CBA Europa i Michael Gould, professor de la Universitat Jaume I.

Ignacio Llopis ha donat una visió general sobre l’estat de les tecnologies centrades en l’Internet de les coses, més conegudes com IoT per la seua terminologia anglesa Internet of Things, posant l’accent en com aquesta tecnologia tan transversal implica canviar el món i la societat tal com es coneix fins ara. Marta Emerson ha aportat l’enfocament financer, explicant què té en compte un inversor per a apostar per un projecte innovador i ressaltant que perquè en un país hi haja inversió privada, els inversors han d’obtenir tornada i, en l’actualitat, els inversors a Espanya tenen pèrdues. Finalment Michael Gould ha aportat una visió centrada en el coneixement, destacant que es tendeix a la connectivitat total, un nou paradigma on totes les decisions, personals i professionals, es basaran en dades verídiques preses en temps real.