En la jornada «Agrotech: Digitalització Agrícola» han participat la cooperativa Intercoop, el grup d’investigació de l’UJI «Protecció de Cultius i Biologia Molecular», l’Institut Tecnològic d’Alimentació (AINIA), i les empreses Frutinter, Alvol Drone Solution, Oppidum Energia, GeneticAI i VisualNACert

Espaitec ha celebrat aquest dimarts la jornada «Agrotech: Digitalització Agrícola» on diferents entitats del sector han abordat els reptes als quals s’enfronta l’entorn agrari la Comunitat Valenciana, i particularment a la província de Castelló, durant el procés de transformació digital i quines tendències tecnològiques s’estan desenvolupant.

Durant la inauguració, el vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la Universitat Jaume I, David Cabedo, ha assenyalat que a través d’aquesta trobada es pretén fomentar els projectes col·laboratius entre entitats per a aconseguir un creixement agrícola sostenible.

Per part seua, el director d’Espaitec i gerent de laFundació General de la UJI, Juan Antonio Bertolín, ha destacat que Espaitec, com hub d’innovació, aposta per impulsar la reflexió, a través de fòrums de discussió com aquest, sobre l’evolució tecnològica a través de desafiaments i solucions innovadores dels diversos sectors estratègics per a la província de Castelló .

Intercoop

La trobada ha arrancat amb la presentació del director general d’Intercoop, Antonio Martínez, qui ha manifestat les dificultats per les quals està passant el sector agrícola ja que ha d’enfrontar-se a un procés de transformació digital juntament amb altres reptes de caràcter legislatiu, organitzatiu i econòmic, entre altres. En aquest sentit, Martínez ha explicat que aquest entorn actualment es caracteritza per estar molt segmentat, amb un baix nivell de modernització i amb un dèficit d’inversió en investigació, desenvolupament i innovació.

A més, segons ha indicat el director d’Intercoop la gran repercussió de l’agricultura a la província de Castelló obliga el sector a innovar i transformar-se, per la qual cosa ha subratllat la necessitat de fomentar un entorn més col·laboratiu mitjançant la posada en marxa de projectes globals.

Tendències tecnològiques

Durant la jornada també s’han presentat algunes tendències tecnològiques que s’estan desenvolupant actualment. En aquest sentit, la coordinadora del grup d’investigació de la Universitat Jaume I «Protecció de Cultius i Biologia Molecular», Mónica Hurtado, ha explicat el paper de la biotecnologia per a identificar per ADN plagues i malalties que afecten els cítrics. Per part seua, el responsable de la Línia de Sensors Espectrals de l’Institut Tecnològic de l’Alimentació (AINIA), Edgar Llop, ha presentat el projecte CERES, a través del que s’ha desenvolupat un sistema de teledetecció basat en la combinació de diferents tecnologies emmarcades dins de l’agricultura 4.0.

Per a finalitzar, diverses empreses han explicat com des de les seues companyies fomenten la creació d’un entorn agrícola més sostenible. En aquest sentit, han participat Joaquín Ferrer, director tècnic de Frutinter; l’instructor del departament de Formació i Coordinació Aeronàutica d’Alvol Drone Solution, Manuel Martínavarro, i l’especialista en Agricultura de Precisió de la companyia, Sergio Arnau; el director general d’Oppidum Energia, Jorge García; el CEO de GeneticAI, Fernando López, i Lucía Iborra, CEO i cofundadora de VisualNACert.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

VÍDEO DE LA JORNADA