En el primer Tardeo Tecnològic organitzat per Espaitec, un conjunt de trobades empresarials per a presentar novetats tecnològiques i projectes innovadors, Santos Gutiérrez, Product Manager de Bit2Me, ha explicat conceptes bàsics i aspectes legals i fiscals a tindre en compte en implementar les criptomonedes en un negoci

Espaitec ha celebrat aquest dimarts el primer Tardeo Tecnològic, un format nou on es presenten projectes innovadors a través de «píndoles tecnològiques» acompanyat d’InnoBar, l’activitat de networking beer del Parc. Segons Juan A. Bertolín, director d’Espaitec, l’objectiu del Tardeo Tecnològic és «compartir amb el teixit empresarial de Castelló quines són les novetats tecnològiques i innovadores que s’estan desenvolupant actualment per a generar entre les persones assistents un espai de discussió i facilitar la creació de sinergies».

Durant el primer Tardeo Tecnològic ha participat com a ponent Santos Gutiérrez, Product Manager de Bit2Me, la primera plataforma de criptomonedes reconeguda pel Banc d’Espanya després d’obtindre el registre com a proveïdor de serveis de canvi de moneda virtual per moneda fiduciària i de custòdia de moneders electrònics. En aquest sentit, la finalitat de la sessió ha sigut explicar com integrar les criptomonedes en una empresa, els avantatges que pot suposar i aspectes legals i fiscals a tindre en compte a l’hora d’incorporar-les en una organització.

Conceptes bàsics

Per a conéixer la base de funcionament de les monedes virtuals, Santos Gutiérrez ha explicat què és el blockchain, és a dir, un llibre públic de registre que recull l’historial de totes les transaccions verificades per a evitar la doble despesa i la falsificació en registrar criptogràficament cada transacció. D’altra banda, també ha definit què és la wallet, una peça de programari o maquinari que permet emmagatzemar criptomonedes i tokens, així com altres conceptes com a criptografia, bloc, xarxes, mineria i hash, entre altres. 

Avantatges i desavantatges

Durant la sessió el ponent també ha donat a conéixer quins són els avantatges d’una empresa a l’hora d’implementar les criptomonedes en el seu sistema financer com, per exemple, la seguretat, ja que es tracta d’operacions encriptades i, a causa del nivell de traçabilitat de les criptomonedes, les companyies poden conéixer l’origen d’un fons. Altres beneficis a tindre en compte són la rapidesa de les transaccions a causa del baix temps de verificació, que en alguns casos aconsegueix els 0,004 segons, i les escasses comissions que comporten les operacions de compra i venda. 

D’altra banda, Santos Gutiérrez ha abordat aspectes legals i fiscals a tindre en compte com la volatilitat d’algunes criptomonedes, ja que el seu valor de mercat dependrà del context; per això, ha explicat què són les stablecoins, criptomonedes la volatilitat de les quals és mínima ja que el seu valor és estable. El ponent també ha assenyalat la incipient regulació del mercat, a causa de la seua recent aparició, i la responsabilitat que comporta l’ús de criptomonedes, especialment quan l’usuari té l’autocustòdia, per la qual cosa es requereix un nivell de coneixement avançat. 

Per a finalitzar la jornada, el Product Manager de Bit2Me ha explicat pas a pas a les persones assistents com fer la primera compra de criptomonedes a través de l’aplicació mòbil de la seua companyia.

InnoBar

En finalitzar la «píndola tecnològica» sobre com integrar les criptomonedes en una empresa, s’ha obert el primer InnoBar de 2022 per a les persones que han assistit presencialment a la sessió, l’activitat de networking beer d’Espaitec que sorgeix per a compartir coneixement, experiències i crear sinergies. 

Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana i té com a objectiu fomentar idees innovadores i presentar novetats tecnològiques entre les companyies vinculades a Espaitec, la comunitat universitària de la Universitat Jaume I i el teixit empresarial de la província de Castelló.