El projecte Antenes de Transferència de Coneixement, implantat inicialment a les localitats de Sagunt i Vinaròs, municipis en els quals l’Universitat Jaume I compta amb seu i també amb conveni de col·laboració amb els ajuntaments, ha posat en contacte a grups investigadors de la universitat pública de Castelló i professionals d’un total de 66 empreses situades en aquests dos municipis.

Antenes de Transferència de Coneixement s’engloba dins dels projectes innovadors de Espaitec, després del conveni que es va signar entre la Fundació General de l’UJI i l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) per a impulsar la transferència de coneixement i tecnologia entre Universitat-Empresa i fer costat a l’emprenedoria innovadora. El principal objectiu ha estat que professionals d’empreses situades a Sagunt i Vinaròs, i grups d’investigadors de la Universitat Jaume I es conegueren i exploraren possibilitats de col·laboració conjunta, a més de servir per a millorar la transferència de coneixement i els programes innovadors que es generen en la universitat cap a les empreses.

En la primera fase del projecte, després d’una aproximació als serveis que l’UJI
podia oferir a les empreses en matèria d’innovació i desenvolupament, i d’un estudi i
anàlisi dels grups d’investigació i els ítems amb els quals treballaven, es va definir la
metodologia de treball.

La segona fase, va ser la de la implementació dels tècnics del projecte en les localitats seleccionades, una tècnic per ciutat (Sagunt i Vinaròs). Fase en la qual es va analitzar l’entorn empresarial de les localitats així com les necessitats o inquietuds que podien existir. Després d’una anàlisi en profunditat, es va procedir a executar la tercera fase, la de visites a empreses. En aquestes visites, la tècnic corresponent es va entrevistar amb els responsables de qualitat, innovació, recursos humans, cap de fàbrica, etc, (depenent de les característiques de cada empresa), amb la finalitat de conéixer millor l’activitat que exercien, la seua manera de treballar i quin era el seu producte. Tot això amb l’objectiu de trobar punts interessants en comú amb la universitat en els quals es poguera treballar conjuntament.

Cal destacar, que després d’aquestes visites, en la reunions setmanals que van mantindre tots les tècnics del projecte, es van concretar les necessitats i inquietuds de les empreses i els possibles grups d’investigació UJI, amb els quals es podrien crear sinergies. Grups d’investigació que es van donar a conéixer als professionals perquè, en les jornades que es van celebrar al desembre en cada localitat, pogueren observar les línies d’investigació en les quals treballaven i així decidir si els interessava procedir a una reunió bilateral.

Resultats del projecte Antenes de Transferència durant 2019

En la ciutat de Sagunt es va contactar amb un total de 34 empreses, entre elles Pilkington, Climalife, Gonvarri, ArcelorMittal o LafargeHolcim, les quals van mantindre reunions de treball amb 10 grups d’investigadors de l’UJI de diverses àrees de coneixement, com el Maneig integrat de Plagues Agrícoles, Bioquímica i Biotecnologia, Ceràmica, Vidre i Nanotecnologia, Enginyeria de Fabricació, Enginyeria de Disseny, Enginyeria de Residus, Electricitat, Electrònica i Automàtica, Refrigeració i Climatització, Transferències de Calor, Fred i Electricitat, Fluids Multifàsics, Química de l’Estat Sòlid, Riscos Ambientals i Laborals, Re-enginyeria de Processos i Digitalització Empresarial.

Pel que fa a Vinaròs i la seua zona d’influència, es va contactar amb un total de 32 empreses, com a Grup Gil Comes, Lamidecor, Alespri, Lagrama, Control-on, ClimaestratFKR Química, Alfe Vinaròs, Benihort o Ineos Composites Hispània, mantenint reunions de treball amb 14 grups d’investigadors de l’UJI de diverses àrees, com ara, el Maneig integrat de Polímers i Materials Avançats, Ceràmica, Vidre i Nanotecnologia, Enginyeria de Fabricació, Enginyeria de Disseny, Enginyeria de Residus, Electricitat, Electrònica i Automàtica, Refrigeració i Climatització, Big Data, Bioquímica i Biotecnologia, Química Inorgànica Mediambiental i Materials Ceràmics, Química Sostenible i Química Supramolecular, Re-enginyeria de Processos, Digitalització Empresarial i Quadre de Comandaments.

Per a finalitzar, destacar que el projecte Antenes de Transferència de Coneixement contínua actiu i en contínua evolució durant aquest any 2020, i té com a objectiu ampliar l’àrea d’influència del projecte a les zones del nord i sud de Castelló i a l’àrea del Camp de Morvedre.