Biótica, empresa especialitzada en la detecció ràpida de microorganimes en l’aigua amb seu en Espaitec, ha comunicat que la prova Legipid, utilitzada per a la quantificació ràpida de Legionel·la en aigües potables, naturals i industrials, ha revalidat la certificació AOAC-RI, amb la referència Núm. 111101.
El mètode Legipid es va validar enfront del mètode de cultiu descrit en la norma EN ISO 11731, utilitzada a tot el món. Els resultats d’aquests estudis, en el qual van participar més de 20 laboratoris especialitzats independents i que van ser analitzats rigorosament per un comité d’experts avaluadors, van demostrar la bondat del mètode. AOAC-RI reuneix a experts d’organismes oficials, usuaris de laboratoris públics, privats i industrials, fabricadors i científics per a establir mètodes d’anàlisis que garantisquen la seguretat microbiològica enfront de patògens que afecten la salut pública a tot el món.
La prova Legipid de Biótica és un mètode ràpid per a la detecció de Legionel·la spp, el bacteri causant de la legionel·losi, i és una solució per a l’anàlisi en 1 hora d’aquest patogen de l’aigua en edificis i instal·lacions, simplifica les anàlisis i redueix el risc que representa la legionel·losi.
“Aquest reconeixement permet als laboratoris adoptar el mètode mitjançant protocols simples de verificació, sense necessitat de validacions costoses. I AOAC-RI és un organisme de prestigi competent a nivell internacional en la validació i certificació de mètodes”, comenta Guillermo Rodríguez, director tècnic de Biótica. “El potencial de Legipid per a salvar vides per la seua rapidesa, especificitat, i facilitat d’ús ja s’ha demostrat en la resolució de brots, com va ocórrer amb el brot de Manzanares de 2015-2016 ” afig Begoña Bedrina, Responsable de negoci a nivell nacional.
La prova Legipid de Biòtica no necessita fer créixer el bacteri per a detectar-la, i no altera l’estat en què aquesta es troba en el seu medi natural, per la qual cosa el seu resultat guarda una relació amb la virulència i potencial infectiu del bacteri en la mostra.
Algunes dades sobre la legionel·losi
El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) constata que la legionel·losi és una malaltia en progrés en els últims 5 anys, amb un augment del nombre de casos reportats del 58% a Europa, i del 67% a Espanya. En 2018, es van produir al nostre país 1631 casos, la qual cosa suposa un augment del 100% respecte de la xifra de 2013. Per a la prevenció i control de la legionel·la els experts recomanen la detecció primerenca d’aquest bacteri en l’aigua, a fi de facilitar l’actuació ràpida i oportuna, corregir les condicions que afavoreixen el creixement del bacteri, i controlar adequadament els aerosols, vehicle del seu contagi per inhalació.