La spinoff de la Universitat Jaume I, que compta amb personal investigador del grup de Bases de Coneixement Temporal (TKBG), han desenvolupat i implantat en la web de l’Ajuntament d’Arucas un assistent virtual inclusiu

L’Ajuntament d’Arucas, a través de la seua Regidoria de Noves Tecnologies, en el seu procés de transformació digital i seguint la seua estratègia per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible en el municipi, ha implantat un assistent virtual l’objectiu del qual és facilitar i millorar l’accés a la informació municipal a la ciutadania.

Actualment tots els països i els seus municipis estan seguint diferents estratègies i accions per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Aquestes accions estan encaminades a millorar la societat mitjançant projectes que proveïsquen una major sostenibilitat. En aquest cas, l’Ajuntament d’Arucas en col·laboració amb  SemanticBots, empresa d’intel·ligència artificial, han desenvolupat i implantat en la web d’Arucas un assistent virtual inclusiu. Segons indiquen des de fonts municipals «gràcies a aquest projecte, aconseguirem millorar la comunicació digital amb la ciutadania, ja que consultant en llenguatge natural s’aconsegueix facilitar l’accés a la informació relacionada amb el municipi, fent-la més accessible i usable també per a aquells col·lectius més vulnerables a la digitalització, com són les persones amb discapacitats i les persones majors».

D’altra banda, inclouen un nou canal de consulta accessible que pot facilitar l’obtenció d’informació d’una manera més ràpida i adaptat a les necessitats de la ciutadania, ampliant les capacitats de resposta del municipi per a la resolució de qüestions.

El chatbot es troba en fase beta, i inclou una base de coneixement inicial amb capacitat per a donar resposta en diferents àmbits relacionats amb les preguntes freqüents de la ciutadania com són: empadronament, seu electrònica, benestar social, desenvolupament local, recaptació i altres temes d’interés que abasten al municipi.

Aquesta base de coneixement està en contínua evolució per a adaptar-se cada vegada més a les necessitats dels aruquenses. La seua informació s’anirà ajustant i millorant perquè cada vegada l’assistent virtual inclusiu dispose d’una major cobertura, beneficiant a tota la població. Quantes més persones interactuen amb el chatbot la seua capacitat de respostes correctes va augmentant, ja que el chatbot requereix un temps d’entrenament per a anar millorant les seues funcions.

El disseny d’aquest assistent virtual s’ha realitzat a través de la plataforma de desenvolupament d’assistents virtuals inclusius Sayobo, creada per SemanticBots. L’Ajuntament d’Arucas ha implementat aquest projecte, que implica directament continuar amb els passos per a crear una societat digital per a tots i totes, mitjançant el desenvolupament la Smart City d’Arucas, que avança cap a les metes de l’ODS 11 treballant per una ciutat més inclusiva i sostenible.

Vídeo Presentació Chatbot Arucas