La irrupció de les noves tecnologies porta associat un canvi radical en la forma d’entendre no solament el sistema productiu i empresarial de la Comunitat Valenciana, sinó també de temes tan transcendentals com la salut. Per això, és important que, des de tots els àmbits, inclòs el sanitari, s’intente formar part de la transformació generada per les noves tecnologies usant així oportunitats que milloren la qualitat de vida tant del professional com del pacient.
Amb la finalitat d’acostar les noves tecnologies sanitàries que s’estan usant en la resta de territoris, s’ha realitzat aquesta jornada que ajudarà la societat castellonenca a avançar en temes que ens afecten quotidianament i a implantar les últimes tendències i descobriments en aquest sector.
Per a aquesta jornada “actualitza’t” s’ha contat amb experts de gran nivell en el camp sanitari i que han comptat com és el seu treball usant mètodes tecnològics que els faciliten les tasques. A més, s’ha obert un debat per a abordar aquests temes.
Actualitza’t ha tingut un format de presentació-debat, moderat i dirigit per Miguel Ángel De la Cámara Egea, qui ha presentat el seu projecte ScanKids VH de la Fundació Curar-te i Fundació Philips. Aquest projecte, que s’està duent a terme a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, presenta una APP gamificada per a radiologia. El seu ús està indicat per a xiquets abans de la seua prova tomogràfica.
Aquesta APP, dissenyada amb animació de personatges avatar, prepara el nen per a la immersió en la prova i està alineada amb l’ambientació del servei i basada en els escenaris espacials. El propòsit és reduir la incertesa i preparar per a l’adaptació immersiva de l’espai reduït. El resultat obtingut és la reducció de sedació per a proves de TAC.
De la Cámara ha destacat que: “L’emprenedoria en la salut ha de realitzar-se amb aliances del coneixement tecnològic i mèdic perquè siga efectiu. A més de que les dades digitals hui en dia són necessaries, ja que ens donen una idea de l’obtenció dels reptes que proporcionen evidències d’ús i proporcionen solucions d’èxit amb competència, autonomia i sociabilización per una bona experiència en aquests llocs”.
D’altra banda, María Ángeles Medina Martínez, metge de família, vocal de l’Associació de Salut Digital i cofundadora de Healthy Blue Bits ens ha mostrat tot el que Esporti Family, pot fer per combatre l’obesitat infantil en la família, ja que hui dia l’obesitat és un problema de la nostra societat.
El CEO de Medmesafe, Clément Destoumieux, ha mostrat com un projecte pot usar-se com a medicina preventiva usant dades i càlculs genètics que ja es tenen.
Oscar Belmonte i Antonio caballer són els professors de l’UJI que han presentat les bondats del seu projecte Sènior Monitoring, que monitora a persones majors en les seues llars i permet saber a cuidadors i professionals de la salut on estan els pacients a cada moment usant un sistema no invasiu.
Des de l’UJI també ha intervingut Carlos Suso Ribera qui ha explicat l’APP Monitor del Dolor que monitora diàriament al pacient per a saber si el tractament funciona correctament.
Finalment, la part dels recursos assistencials ha vingut de la mà de Jesús Berdún, Project Manager de la Fundació TIC Salut de Catalunya, que ha presentat la plataforma mConnecta.
Després d’aquest debat s’ha fet un balanç de la situació de la província en la tecnologia de la salut per extraure les millors pràctiques i consells per a poder aplicar-los com més prompte millor. En definitiva, s’intentarà crear un full de ruta sobre els processos i tecnologies sanitàries més noves i que han demostrat un èxit fiable.
Amb aquest tipus de jornades es pretén incorporar noves tecnologies en el teixit sanitari de Castelló, així com acostar la innovació, la investigació i posicionar l’ús de nous recursos fins ara desconeguts.
Actualitza’t pretén ser un nexe entre la societat actual i la futura, sota una perspectiva de Cuadruple Hèlix: Universitat, Empresa, Administració i Societat permetent apoderar a la societat en el disseny de la seua estructura i funcionament i, per tant, millorant la sostenibilitat d’aquesta.