Abervian participa com partner tècnic en el projecte Wattson, un servei de càrrega ultraràpid de vehicles elèctrics que ha rebut un milió d’euros privats en una primera ronda de finançament, aconseguit ajudes públiques i l’esponsorització de Porsche

Abervian, empresa vinculada a Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, participa com partner tècnic en el projecte Wattson, un servei de càrrega ultraràpid de vehicles elèctrics, ja que permet omplir la bateria d’un cotxe 40 vegades més ràpid que si es fa a casa. Es tracta d’un projecte hightech que consta d’un vehicle amb molta potència i energia dins, que el converteix en el primer vehicle comercial urbanita de major potència i capacitat del món. La seua alta potència li permet tindre dues mànegues d’eixida de fins a 200 quilowatts cadascuna.

Segons indica David Oliver, el cofundador d’Abervian i partner tècnic del projecte «una càrrega habitual en un habitatge sol estar entorn dels 2 a 7 kW. El màxim que se sol tindre és 22 kW. Nosaltres estem posant dues preses de 200, és a dir, de deu a cent vegades més de la potència que tens a casa. Si en el teu garatge carregues durant la nit, ací ho fas en un moment».

El projecte Wattson també serà un servei mòbil, perquè el vehicle de càrrega es desplaçarà fins on el requerisca l’usuari, atés que ho farà en menys de deu minuts, desplaçant-se el carregador i no l’usuari. Aquest prototip no sols naix amb la idea de ser ultraràpid i mòbil en la càrrega, sinó també intel·ligent, aconseguint-ho mitjançant la plataforma digital en la qual estan treballant, la qual permetrà predir la demanda.

Wattson farà possible agafar de la xarxa l’energia en un moment diferent del de la càrrega. La idea que es planteja és carregar les bateries en l’hora més econòmica i vendre-la a qualsevol hora del dia de manera barata, mòbil i ultraràpida. Agafar de la xarxa l’energia en un moment diferent del de la càrrega permetrà oferir-la més barata, però també evitarà un estrés en la xarxa. Estrés que ja pateixen territoris més avançats en l’electrificació del seu parc mòbil.

Abervian ajudarà a electrificar el parc mòbil europeu, donant servei des de novembre a Madrid, la ciutat triada per a posar en marxa el seu prototip. Cal destacar, que la venda de vehicles elèctrics a Espanya creix deu vegades més ràpid que la infraestructura de càrrega.

En la posada en marxa de Wattson treballen 20 persones perquè a la fi de 2022 el seu projecte siga una realitat. De fet, esperen aconseguir els certificats necessaris el mes vinent de novembre i estar donant el servei pels carrers de Madrid. La capital d’Espanya serà la prova pilot per a arribar, després a Barcelona, Lisboa i Londres.