AirBiometrics, firma vinculada a Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, ha estat premiada a la categoria Start-up amb un accèssit. A la gala es van reconèixer les iniciatives més destacades en l'àmbit de la innovació empresarial i l'emprenedoria cientificotecnològica de la Comunitat Valenciana
La Ciutat Politècnica de la Innovació, Parc Científic de la Universitat Politècnica de València (UPV) va ser l'escenari de la VI edició dels Premis de la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV). A l'acte es van reconèixer les iniciatives més destacades en l'àmbit de la innovació empresarial i l'emprenedoria cientificotecnològic de la Comunitat Valenciana i vinculades a les universitats públiques valencianes.
La gala ha reunit personalitats destacades de l'àmbit públic, acadèmic, empresarial i de la innovació. L'esdeveniment ha arrencat amb una càlida benvinguda per part de Juan Vicente Capella, director-gerent de la Ciutat Politècnica de la Innovació – UPV, qui ha estat acompanyat per Juan José Cortés, director general d'Innovació de la Generalitat Valenciana (GVA), i Tonia Salines, presidenta de la rePCV. Capella ha destacat l'alt nivell de les 38 empreses que van presentar la candidatura als premis. Cortés, per la seva banda, ha assenyalat que "la innovació té dos ingredients: el talent i l'oportunitat", i ha subratllat la missió de la GVA a "oferir les condicions perquè les oportunitats aflorin". Per concloure la benvinguda, Salinas va remarcar el suport dels parcs científics valencians per facilitar la consolidació de les iniciatives innovadores a l'ecosistema de la Comunitat.
Tot seguit, des de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la GVA hi han intervingut Juan José Cortés y Ester Olivas, directora general d'Emprenedoria i Internacionalització. Tots dos directors han presentat les noves línies de suport IVACE+i per a l'ecosistema empresarial valencià. Cortés ha ressaltat els esforços de la GVA per al foment de la innovació, fonamentalment en la simplificació dels tràmits a les noves línies IVACE+i. Alhora, Olivas, ha anunciat la ajuda estrella de les noves línies de l'institut per al foment de la internacionalització de les empreses valencianes i el suport a les pimes per a la incorporació de talent jove amb el 100% del finançament de la contractació el primer any.
La jornada ha avançat amb la inspiradora intervenció de Mayte Bacete, Directora de Maxlinear Hispània i presidenta del València Silicon Cluster, qui ha presentat un cas dèxit de col·laboració empresa-universitat. Bacete ha destacat l'impacte positiu de la cooperació i la vinculació entre empresa i universitat. Alhora, la directora i presidenta ha ressaltat la necessitat de suport institucional per afavorir start-ups i spin-offs, «els països capdavanters tenen un ecosistema de start-ups brutal. Es necessiten ajudes, programes i beneficis fiscals, així com programes de formació a les universitats». Respecte a la formació i professionalització del talent va posar especial èmfasi en les properes càtedres en disseny microelectrònic, així com el futur campus internacional de semiconductors del València Silicon Clúster que s'estan desenvolupant en col·laboració amb la UPV i la Universitat de València.
Tres categories i nou empreses guardonades
El clímax de l'esdeveniment ha estat el lliurament dels nou guardons, un premi i dos accèssits, per cadascuna de les tres categories: Spin-Off, Start-up i Col·laboració Empresa-Universidad. Tonia Salinas i Juan Vicente Capella, han atorgat els trofeus de la categoria Spin-off, i ha recaigut el premi en Matteco, vinculada al Parc Científic de la Universitat de València, i els accèssits a Kerionics i Corify Care, ambdues spin-offs de la Ciutat Politècnica de la Innovació-Universitat Politècnica de València. La spin-off guanyadora, Matteco, ha ressaltat per la tecnologia de materials que descarbonitza l'economia, especialment a través dels seus innovadors catalitzadors i elèctrodes per a la producció d'hidrogen verd.
Seguidament, han repartit els trofeus a la categoria Start-up, Alberto Conejero, vicerector d'Estudiants i Emprenedoria de la UPV, i Ester Olivas (GVA). Tots dos han lliurat el premi a la start-up de la UPV, Verázial Labs, representada per Alejandra Castillo, especialista en Màrqueting Digital. L'empresa ha estat premiada per la solució Verazial ID, que ofereix identificació segura amb tecnologia biomètrica. Els accèssits han reconegut a AirBiometrics, start-up de Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, Ja Scale Nanotech OÜ, start-up de la UPV.
El premi a la categoria Col·laboració Empresa-Universitat ha estat atorgat per Salvador Coll, vicerector d'Innovació i Transferència de la UPV i Juan José Cortés (GVA) a Càlcul i Estructures Sensades (Calsens), empresa guanyadora per la seva gran col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV), fundada el 2013 mitjançant l'aliança entre enginyers de telecomunicacions i enginyers civils, destacant per la innovació en el desenvolupament de sistemes intel·ligents de monitorització d'estructures i processos 24/7 . Els accèssits en aquesta categoria han estat per Greene Enterprise y Global Omnium Aigües de València, ambdues companyies vinculades a la Ciutat Politècnica de la Innovació.
Compromís institucional amb la innovació i emprenedoria valencià
L´esdeveniment ha conclòs amb les paraules de clausura de la secretària autonòmica d´Universitats de la GVA, Esther Gómez, i Salvador Coll, vicerector d´Innovació i Transferència de la UPV. Gómez ha felicitat els premiats i ha ressaltat l'esforç dels emprenedors, ja siguin spin-off, start-up o empresa, valorant especialment la capacitat per fer-ho a prop dels parcs científics i de la universitat com a generadora de coneixement.
Per acabar, Coll ha agraït la representació institucional, així com el seu compromís amb la R+D+i, i ha posat en valor el treball en equip de tot l'ecosistema d'innovació, on els parcs científics són una baula per construir-hi un millor futur per a la Comunitat Valenciana. Aquesta sisena edició dels premis ha reafirmat el compromís de la Xarxa de Parcs Científics Valencians amb la innovació i l'emprenedoria i ha subratllat la importància de la col·laboració entre la universitat i la indústria per impulsar el desenvolupament tecnològic i econòmic de la regió.
Xarxa de Parcs Científics Valencians
La Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV) està integrada pel Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández, per Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló, pel Parc Científic de la Universitat de València, per la Ciutat Politècnica de la Innovació-Universitat Politècnica de València i pel Parc Científic d'Alacant-Universitat d'Alacant.
La rePCV pretén ser un instrument per fomentar la competitivitat de les empreses i de les institucions generadores de coneixement instal·lades o vinculades als parcs científics valencians. A més, promou la cultura de la innovació, la diversificació i el creixement d'un nou teixit empresarial i industrial, de qualitat, diferenciat i compromès amb les polítiques de responsabilitat social.