GEA Biotechnology, empresa ubicada a Espaitec, desenvolupa una nova varietat de mandarina protegida anomenada 'Mina' que s'adapta amb més resiliència al canvi climàtic
L'empresa tecnològica GEA Biotechnology ha desenvolupat la varietat de mandarina «Mina» en col·laboració amb el grup Ecofisiologia i Biotecnologia de l'UJI, liderat per l'investigador Aurelio Gómez. Aquesta varietat de mandarina és el primer resultat de la Plataforma de Selecció de Cítrics Adaptats a Condicions Agroclimàtiques Exigents, línia de treball conjunta orientada al desenvolupament de varietats i patrons amb millor exercici davant de règims tèrmics menys favorables, contrastos dia/nit, limitació hídrica o salinitat i l'empitjorament de la qualitat dels recursos naturals (sòl i aigua).
La varietat de mandarina «Mina» ha estat presentada a la Universitat Jaume I davant de personal investigador i tècnic, productors, associacions d'agricultors i exportadors, juntament amb representants de supermercats europeus. Durant l'exposició, Mina destaca per ser una varietat de color taronja intens, sabor equilibrat i bona conservació, tant en arbre com en postcollita.
«Mina» té un període de recol·lecció des de mitjans de novembre a mitjans de gener, cobrint un tram clau de la campanya, oferint qualitat interna i externa estable. Tenint en compte l'actual context d'augment de temperatures, Mina manté bona fermesa i conservació, i després de fenòmens climàtics adversos, preserva la integritat de la pell i consistència, contribuint a reduir el bufat i els danys superficials. Aquestes qualitats la situen com una alternativa sostenible i competitiva dins del calendari citrícola.
La nova varietat «Mina» compta amb protecció a la Unió Europea, Estats Units y Perú, i es troba en procés de registre a Marroc, Turquia, Sud-àfrica y Austràlia, consolidant-se com una varietat de gran projecció internacional.
GEA Biotechnology
GEA Biotechnology és una signatura tecnològica ubicada des de 2020 a Espaitec. L'empresa produeix i distribueix compostos innovadors per a agricultura sostenible i ofereix serveis per a la millora de la qualitat i la producció. A més, aporta solucions als problemes del cultiu de cítrics, contribuint a l'estalvi de costos dels productors i assegurant un cultiu més eficient.
La companyia castellonenca destaca pel seu vessant continu d'inversió en R+D+i, centrada en el desenvolupament de solucions agronòmiques i varietals orientades a la sostenibilitat, la qualitat i la competitivitat del sector citrícola. Tot això mantenint una estreta col·laboració amb la Universitat Jaume I en matèria de recerca i innovació.


