L'objectiu de la jornada és visibilitzar les professionals d'algunes de les empreses que formen part del Mapa Tecnològic de la província de Castelló (Zschimmer & Schwarz, Equip Electronics, UBE, PortCastelló, Neval i Arkadia Space), i mostrar a l'estudiantat de la Universitat Jaume I, la seva activitat diària i responsabilitats
Aquest dimarts s'ha fet a Espaitec la segona edició de la jornada «FemSTEM: Dones Tecnòlogues», trobada que ha posat en valor el paper de dones amb formació STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) que treballen en empreses tecnològiques, i formen part del «Mapa Tecnològic de la província de Castelló», iniciativa que compta amb el suport de la Conselleria dInnovació, Indústria, Turisme i Comerç.
El secretari autonòmic d'Innovació, Jerònim Mora, i el vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, han inaugurat la sessió. Mora ha destacat el suport de la Generalitat Valenciana i la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme a l'esdeveniment FemSTEM, en el marc del conveni amb la Universitat Jaume I, ja que s'ha de celebrar el paper de les dones STEM, la seva capacitat de lideratge i de transformar la innovació mitjançant la creativitat, i fomentant la competitivitat a la província de Castelló».
Per part seva, Cabedo ha assenyalat que «les jornades ajuden a visibilitzar el paper fonamental de les dones que treballen a les àrees tecnològiques de les empreses, i que poden ser referents per a les generacions més joves a l'hora d'abordar la seva carrera professional, contribuint , així, a tancar el GAP entre dones i homes en aquest tipus de professions».
L'esdeveniment ha començat amb la intervenció de Carmina Alfonso, directora de Desenvolupament Corporatiu Global a Zschimmer & Schwarz, qui ha detallat l'alumnat en què consisteix liderar les àrees de màrqueting, intel·ligència de mercat, desenvolupament de negoci, fusions i adquisicions (M&A), juntament amb la gestió de projectes per a les nou divisions internacionals del grup empresarial. Tot seguit, Lucía Solsona, enginyera de Disseny de Maquinari a Equip Electronics, ha explicat la seva tasca en el desenvolupament de projectes de R+D en electrònica de control i potència, disseny de PCBs i verificació de plaques electròniques usant instrumentació avançada.
A continuació, Eva Sánchez-Barcaiztegui, cap de Divisió d'Operacions Ferroviàries a PortCastelló, ha detallat la seva experiència en la gestió de projectes i en transport intermodal, com va ser l'Estudi d'Implantació de l'Amplada Estàndard al Corredor Mediterrani. Cal destacar la intervenció especial de Büsra Kahraman, enginyera de Propulsió a Arkadia Space, que ha compartit amb l'estudiantat de la Universitat Jaume I, en què es basa el seu treball en l'àmbit de la propulsió de coets i tecnologies aeroespacials.
La jornada ha avançat amb la participació de Bàrbara Franch, responsable del Grup d'R+D de Polímers a UBE Corporation Europe, qui ha exposat el que significa supervisar projectes innovadors i desenvolupar solucions avançades per a la indústria en un laboratori. A continuació, Kristrell Santander, CEO a Neval, ha explicat com compagina el càrrec de directora general amb les tasques d'investigació agrícola, especialment en l'àmbit de les gespes esportives i la sanitat vegetal.
Un cop finalitzades les intervencions, s'ha donat pas a l'espai de preguntes per als assistents, principalment alumnat de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE), que han plantejat dubtes i inquietuds amb les tecnòlogues convidades a l'esdeveniment.
La jornada ha estat clausurada per Juan Antonio Bertolín, director d'Espaitec i gerent de la Fundació General de la Universitat Jaume I, que ha ressaltat que «és important destacar que la presència i el lideratge de les dones en l'àmbit tecnològic no és només una qüestió d'equitat, sinó una estratègia de desenvolupament econòmic. Nombrosos estudis indiquen que les regions que fomenten la igualtat d'oportunitats en sectors clau com l'STEM aconsegueixen més competitivitat i un creixement econòmic sostingut».
Speed Dating: Tecnòlogues i Estudiantat
L'estudiantat, mitjançant inscripció prèvia, ha tingut l'oportunitat de reunir-se, en privat, amb les professionals que treballen a les empreses Zschimmer & Schwarz, Equip Electronics, UBE, PortCastelló, Neval i Arkadia Space, que han resolt els dubtes que plantejava l'alumnat sobre les tasques que exerceixen les tecnòlogues a la província de Castelló.
La finalitat d'el Cites ràpides, és donar un valor afegit a l'alumnat, ja que a més de fomentar, visibilitzar i consolidar la seva opció d'estudis STEM, s'aconsegueix mitjançant una reunió privada amb les tecnòlogues que cada estudiant rebi orientació professional i personalitzada.
FemSTEM: Dones Tecnòlogues
«FemSTEM: Dones Tecnòlogues», és una activitat emmarcada dins del projecte «Mapa Tecnològic de la Província de Castelló» amb l'objectiu de visibilitzar les dones tecnòlogues d'empreses del territori, tenint en compte les seves responsabilitats i activitat diària als sectors tecnològics i innovació.
El Mapa Tecnològic de la Província de Castelló és una eina útil, iniciativa d'Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, per fomentar la transferència de coneixement i la cooperació entre les empreses innovadores i tecnològiques de la província, i per a impulsar-ne la competitivitat i el creixement. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria dInnovació, Indústria, Comerç i Turisme.