Arkadia Space ha iniciat a operar amb èxit a l'espai el sistema de propulsió verda, marcant una fita històrica per al sector espacial espanyol i europeu. El sistema de propulsió, anomenat FOSC, llançat el 15 de març a bord d'un satèl·lit de l'empresa Bitrbita D, durant la missió Transporter-13 de SpaceX. Des de llavors, el sistema ha demostrat un rendiment òptim en condicions reals d'operació, validant la tecnologia desenvolupada per startup castellonenca els darrers anys.
Segons Matteo A. Lorenzoni, VP d'Estratègia Comercial a D-Orbit, «estem orgullosos d'haver allotjat el mòdul DARK d'Arkadia Space al nostre satèl·lit ION. Des del principi, treballar amb l'equip d'Arkadia Space ha estat un plaer autèntic, i cada pas de la nostra col·laboració ha estat fluid i enriquidor. Veure DARK funcionant en òrbita és una gran fita, i ens alegra haver contribuït a fer-ho possible».
Un dels elements més importants d'un satèl·lit és el seu sistema de propulsió, encarregat de realitzar maniobres clau durant la vida útil. Aquests motors permeten a un satèl·lit assolir la seva òrbita final després del llançament, corregir la seva trajectòria, mantenir la seva orientació, evitar col·lisions amb escombraries espacials o fins i tot desorbitar-se al final de la missió per no deixar residus a l'espai. En definitiva, sense propulsió, molts satèl·lits no podrien complir la seva funció ni operar de manera segura. Per això, l'èxit del sistema DARK en òrbita és especialment rellevant: confirma que la tecnologia desenvolupada per Arkadia Space no només és viable, sinó també segura, fiable i eficientA més, tota la gestió del sistema, des del control dels motors fins a la recol·lecció de dades i les comunicacions amb el satèl·lit, ha estat realitzada amb programari i electrònica desenvolupats íntegrament per la tecnològica castellonenca.
El sistema que utilitza com a combustible, peròxid d'hidrogen d'alta concentració, ha estat dissenyat per oferir una alternativa sostenible als motors tradicionals basats en combustibles tòxics. En paraules de Francho García, CEO i cofundador d'Arkadia Space, «Desenvolupar el sistema en temps rècord i veure que funciona exactament com estava previst a l'espai és la millor demostració del que l'equip d'Arkadia Space és capaç de fer. Aquest èxit mana un missatge clar als nostres clients: passem a la nostra comercial, i estem preparats per vendre sistemes de propulsió que han estat provats amb èxit a l'espai».
La missió també ha servit per a validar amb èxit tots els components del sistema de propulsió. des dels motors, encarregats de generar l'empenta necessària per a maniobres orbitals, fins als tancs de combustible. A més, s'han provat en òrbita els sistemes electrònics i el programari de control, que gestionen el funcionament dels motors, la recol·lecció de dades, la regulació de temperatura i les comunicacions amb el satèl·lit amfitrió.
D'altra banda, també els procediments de càrrega de combustible previs al llançament, realitzats pel propi equip a la base espacial de Vandenberg (Califòrnia), van ser executats amb èxit, completant una validació integral del sistema. Segons indica Ismael Gutiérrez, CTO i cofundador d'Arkadia Space, «ho hem donat tot en aquesta primera missió. El pla era ambiciós, amb molts riscos, i necessitàvem la certesa més gran per arribar a l'espai. Per nosaltres, D-Orbit ha estat aquest soci de confiança. Ha estat un viatge increïble, i el nostre equip ha gaudit molt treballant amb el seu per convertir aquest repte en realitat». Amb aquesta missió, Arkadia Space es posiciona com la primera empresa europea que ha demostrat en òrbita un sistema de propulsió basat en peròxid d'hidrogen.
Arkadia Space
Arkadia Space està especialitzada en el desenvolupament i comercialització de motors i sistemes de propulsió verds, amb la finalitat de dotar de mobilitat a l'espai plataformes i vehicles espacials. En aquest sentit, Francho García, Ismael Gutiérrez, Francisco Espinosa y Sergio Soler van fundar la companyia l'any 2020.
La startup castellonenca desenvolupa les seves activitats a Espaitec i compta amb un centre de proves a l'Aeroport de Castelló, avança en la comercialització de la seva tecnologia i en el desenvolupament de motors bipropel·lents hipergòlics d'alt rendiment. A més, està ampliant la seva infraestructura d'assajos per atendre la demanda creixent de solucions de propulsió verda al sector espacial.