Destacats Destacats Slider Notícies

La Clau de la Innovació debat sobre salut

maig 25, 2018 Espaitec

La importància de compartir dades mèdiques en una carpeta de salut va ser el tema principal d’aquest nou format de divulgació de la innovació promogut per Espaitec.

En la primera sessió del programa de debats La Clau de la Innovació el títol de la qual va ser “Som Música. Cartografia de la Salut”, es va debatre sobre la recerca i transferència del coneixement i sobre temes centrats en la millor forma de transmetre el coneixement adquirit i els avanços obtinguts per a tenir un pacient més informat, amb tractaments personalitzats i eficaços a l’abast de tots els ciutadans.

El format que es va utilitzar per a aquest debat va ser molt peculiar, ja que la jornada va començar amb la interpretació de dues peces musicals amb violoncels per a, seguidament, donar pas a un debat en un escenari diferent i que fomentava la discussió del tema entre els participants. Amb aquest tipus d’iniciatives, es pretén que el coneixement arribe a tots els representants que formen part d’una sanitat integrada, que siga una informació transversal per als científics i professionals de la medicina, com per als propis pacients i els seus familiars, que tenen molt a dir en la cerca de la seua salut en tant que són els protagonistes principals.

Després d’una breu introducció, en la qual se’ns van plantejar algunes idees com que es para esment a la salut solament quan alguna cosa no va bé o la importància de donar-li a cada terme el seu concepte i enfortir al pacient perquè prenga decisions una vegada tinga la informació, es va passar a la projecció d’un breu documental que recolzava aquestes idees esmentades pels assistents.

Algunes idees que es van apuntar pels ponents van ser que, encara avui, falta definir el paper del pacient i que cal formar-li igual que es forma als professionals. A més, es va destacar que les persones que cerquen informació generalment el que cerquen és màgia, i es va concloure que hi ha moltes badomies sobre el tema de la salut, per açò és important tractar de crear una carpeta de salut compartida per totes les comunitats o fins i tot una carpeta de salut europea. Per a açò, fa falta una cessió de dades de forma controlada i seguint la legalitat. D’aquesta forma, si s’aconsegueix crear aquesta carpeta, el ciutadà tindrà un lloc fiable al que acudir per a informar-se de temes de salut. Donar informació fiable i de forma rigorosa pot fer que es prenga consciència col·lectiva i canviar hàbits per a aconseguir una millor salut de la població.

Finalment va haver-hi un xicotet espai per a debatre entre el públic i participants els seus punts de vista per a després passar a un breu aperitiu relacional en el qual participants i assistents van poder parlar de forma distesa.