Empresas Espaitec Hemeroteca

Rithmi, la app per a la prevenció del ictus, detecta les primeres arítmies i és seleccionada per Lanzadera

jul. 28, 2017 Espaitec

Aquesta iniciativa, ideada i desenvolupada al 100% a la Comunitat Valenciana, té com a objectiu que les persones amb riscos puguen controlar el seu cor

Cuatroochenta, empresa situada al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I (Espaitec) ha impulsat, al costat de la seua nova empresa llançadora Blast Off Partners, una polsera intel·ligent vinculada a una app capaç de detectar arítmies en temps real per a la prevenció de l’ictus, ideada i desenvolupada al 100% a la Comunitat Valenciana perquè les persones amb riscos puguen controlar el seu cor. El que fa solament un parell d’anys era una quimera està molt prop de convertir-se en realitat amb Rithmi, de la qual ja s’han realitzat amb èxit les primeres proves amb pacients en un hospital privat de València. En paral·lel, l’acceleradora d’empreses emergents Lanzadera l’ha seleccionat per a donar-li l’impuls definitiu.

??Rithmi ve avalada des del punt de vista científic i mèdic, una qüestió clau per a identificar la fiabilitat i solvència dels projectes eHealth o mHealth. Al costat de l’emprenedor Óscar Lozano, en l’equip impulsor del projecte es troba José Vicente Lozano, metge especialista en medicina familiar i comunitària, i Joaquín Oscá, cardiòleg i investigador de relleu internacional. A més, tres centres de recerca de primer nivell estan donant-li cobertura: l’Institut de Biomecànica de València en el desenvolupament i validació de l’algorisme, l’Institut de Recerca Sanitària La Fe amb els tests del dispositiu en entorn real i el Departament d’Enginyeria i Ciència dels Computadors de la Universitat Jaume I en l’R+D+i del maquinari.

L’ictus és la primera causa de mort en dones i la segona en homes; la detecció de la fibril·lació auricular, el tipus d’arítmia cardíaca més freqüent, s’ha revelat com a clau per a la seua prevenció, cada vegada més basada en l’autocontrol de cada pacient. Actualment, el diagnòstic es pot realitzar mitjançant ECG i Holter d’electrocardiografia (Holter ECG), que consisteix en el monitoratge ambulatori amb un aparell incòmode, amb cables i sensors adherits a la pell, que a més requereix un període de 24 hores. Rithmi planteja revolucionar la forma de diagnosticar aquestes arítmies mitjançant un mètode còmode i senzill, que faça molt accessible aqueix autocontrol per a les persones que pateixen arítmies, per a esportistes o població general, a través d’un portable tan comú com una polsera intel·ligent i una app en el mòbil. Es pot utilitzar en qualsevol moment i en qualsevol lloc, de forma permanent.

Rithmi basa la seua tecnologia en un sistema de registre amb fotopletismografia (PPG), un sensor que mesura la intensitat de llum reflectida per la superfície de la pell i de les hematies que permet determinar el volum de sang en cada moment. Aqueixes dades arreplegades per la polsera intel·ligent generen una ona de polsos del cor amb la qual es pot determinar quan es produeix cada batec. Un dels punts crítics del projecte va ser el desenvolupament d’un algorisme propi (ja validat per l’Institut de Biomecànica de València) capaç de detectar possibles arítmies en el cor, per a permetre el monitoratge i seguiment de la salut de l’usuari en la seua activitat diària amb una precisió molt pròxima al citat ECG. Finalment, les dades monitorades per la polsera són traslladades a una aplicació mòbil i web per al seu seguiment amb un sistema d’alertes.

Dos anys de treball amb un equip experimentat??

Rithmi

L’origen de Rithmi es remunta a Stroke Strike, plataforma en línia per a la prevenció de l’ictus impulsada pel mateix equip que va ser guanyadora del concurs internacional One Mission One Million en 2011. Cuatroochenta va participar en el seu desenvolupament a partir de 2014 i va ser llavors quan es va començar a gestar l’app per a la detecció d’arítmies. La programació inicial i els primers tests, així com el disseny de la imatge corporativa, es van dur a terme en l’oficina central de l’empresa a l’Espaitec de l’UJI, per a després passar el relleu a l’actual CTO del projecte, Alejandro Castillo. A més, la participació de la impulsora d’empreses vinculada a Cuatroochenta, Blast Off Partners, està sent determinant en la cerca de finançament.

 ??Després de més de dos anys de dur treball han arribat els primers resultats amb pacients reals. Així, un hospital privat ha acollit enguany dues proves amb pacients en què es van detectar dues arítmies en temps real confirmades després pel Holter ECG. L’Hospital la Fe de València, per la seua banda, ha acceptat realitzar les proves de detecció de fibril·lació auricular amb Rithmi en pacients que la tinguen per a comprovar el correcte funcionament de la polsera. ??I, finalment, el reconeixement que suposa haver sigut seleccionada per l’acceleradora d’empreses emergents Lanzadera en el seu programa «Garaje», el que suposa el trasllat des del centre de cotreball Espacio Base a les instal·lacions del Port de València i una injecció de 32.000 € de finançament. Fites que ja han cridat l’atenció de publicacions com la revista Emprendedores i que marquen amb solidesa un camí amb una meta clara: que Rithmi arribe prompte als canells i als mòbils de milers de persones per a ajudar-los a cuidar el seu cor.