Destacats Destacats Slider Notícies

Biótica organitza la jornada “Legionel·la en 1 hora: tècnica SIM” en el parc científic Cartuja de Sevilla

juny 18, 2018 Espaitec

Dimecres passat 13 de juny, va tenir lloc la jornada “Legionel·la en 1 hora: Tècnica SIM”, en la qual es van mostrar exemples reals de l’aplicació professional de la tecnologia analítica avançada de separació inmunomagnética (SIM) per a la prevenció de la legionelosis. Amb ells es va poder comprovar la utilitat d’un mètode ràpid per a la detecció de Legionel·la en laboratoris públics i privats: Legipid® Legionella Fast Detection, que va estar a la disposició dels assistents en el workshop posterior a l’esdeveniment. La jornada organitzada per l’empresa Biótica Bioquímica Analítica  situada en Espaitec va tenir lloc en el Saló d’Actes del Parc Científic i Tecnològic Cartuja, en la *ecno-Incubadora Marie Curie de Sevilla.

La jornada va ser inaugurada per D. Antonio Sánchez Tosina, al capdavant de la direcció general de Salut Pública i Protecció Animal, dependent de l’àrea de Benestar Social i Ocupació del municipi sevillà. Després de la seua intervenció, va ser el torn dels ponents. Guillermo Rodríguez, Director Científic de Biótica, va ser el primer a intervenir presentant els beneficis de l’ús de la tecnologia SIM en el camp de la determinació ràpida de Legionel·la. Seguidament, Sergi Martí, president d’ AquaEspaña, va explicar la norma UNEIX100030:2017 i la seua complementarietat amb el vigent RD865/2003, destacant l’esforç del sector per aconseguir una normativa de referència, amb aportacions de les CCAA, SESA i Ministeri de Sanitat. Els mètodes ràpids ja són contemplats en aquesta nova norma.

El tercer ponent a intervenir va ser Juan Carlos Montero, de l’Institut de Ciències de la Salut a Talavera de la Reina, qui va detallar les estratègies que han resultat més reeixides en l’aplicació del mètode SIM en la resolució de brots, en la seua experiència com a investigador ambiental de reconegut prestigi en l’ús professional de mètodes ràpids des de l’administració pública. Li va seguir Inma Solís, Responsable de Microbiologia de Laboratoris Iproma, qui va exposar la seua experiència en l’acreditació del mètode SIM, detallant estudis i documents amb els quals donen resposta als requeriments que planteja ENAC, de manera ordenada i atenent a les guies i normativa aplicable. Finalment, Jesús Laso, Director Gerent del Gabinet de Serveis per a la Qualitat, va mostrar la interrelació entre els documents aplicables i la implementació de mètodes alternatius en els laboratoris baix ISO 17025, que necessiten demostrar el seu acompliment en l’execució del mètode i la seua adequació per fi previst.

Després d’un menjar de networking, Biòtica va realitzar un workshop amb Legipid® impartit per Begoña Bedrina, amb gran participació dels assistents, en el qual es podien visualitzar els diferents passos d’aquest assaig ràpid certificat per AOAC-RI per a la quantificació de Legionel·la spp. La jornada també va presentar un equip automatitzat, fruit d’un projecte europeu del programa Horitzó 2020 (No 726499), integrant tot el procés de preparació i assaig de mostra, que farà possible l’anàlisi in situ de Legionel·la spp en edificis, indústries, piscines, i altres fonts de risc.

Per a finalitzar la jornada, Mireia Lázaro, Directora Comercial de Biòtica i moderadora de la jornada, va resumir l’abast i els assoliments que s’havien aconseguit mitjançant l’ocupació de Legipid®, animant a l’audiència a iniciar-se amb entusiasme en l’ocupació de tècniques ràpides.